Pages

Memaparkan catatan dengan label Set Bersalin. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Set Bersalin. Papar semua catatan

Khamis, 11 Ogos 2016

LahirNya Putera Kedua Anas Mikhael Goh



Assalamualaikum...

Nak share kat sini.... Alhamdulillah.... tak sangka putera ke2 tak sabar nak lihat dunia. nak bagi mama rehat dari kerja pejabat yg berlambak-lambak tu... dari 9Ogos 2016... Contraction dah kerap.. tapi mama tak fikir pon kamu nak keluar sayang... sebab due kamu lambat lagi...kamu di jangka keluar MERDEKA nanti...

Kat opis mama boleh siapkan kew. 8 KGT untuk semua guru dan staff... bila perot ni terasa mengeras, mama pegang kerusi...berhenti jap... tegak kan badan... pinggang hanya Allah yang tahu...dh sakit belakang ni... sebab fikir kan due lambat lagi... ceh... mama kelihatan relaks je lagi...ehehe....

Petang tu... boleh jalan tengok baby anak kawan...wah...comel... baby mama bila pula nak kuar ni.... sembang punya sembang...sakit dah ada.... boleh senyum lagi.... sebab dalam hati baby lambat nak kuar..... ehehehe....

Malam????? tido mama tak pernah terganggu sebab kamu sayang, mama boleh tido lena, tak kerap ke toilet. Orang cakap.... kalu dah dekat due, kerap ke toilet, malam tak lena, tapi mama ok je tahu.... memang kamu ni tak susahkan mama.....

10 hb Ogos 2016

Mama kerja seperti biasa. Mama boleh hantar abang adam... tp 1 perkara mama lupa nk lakukan, cium abang adam spt biasa... Entahle.... Hari ni... pergi kerja... muka biasa-biasa je... boleh pusing 1 sekolah, cari guru, bila makan kat kantin nak bayar, pegang perot, dh rasa2 contraction kuat, siap mama buat muka sakit. Orang kantin cakap...Entah-entah minggu ni mama salin....ISk.... Takkan kot...lambat lagi due.... 10 pagi lebih...mama naik opis... Masa nk jawab call... mama rasa air laju je keluar.... AIK..... MAMA TERKENCING KE????! Mama pergi toilet...eh... tadi dh kencing...ni leh kencing lagi.....

Mama memang tak tahu, beza ngam abang kamu, tanda darah keluar mama baru pergi hospital. Mama naik opis sambung kerja. Tengah fotostat..mama rasa 1 kali lagi air laju keluar, mama tanya pada 1 cikgu, air ketuban pecah macam mana ye???? cikgu tu blur2...yele kan... dah lama tak de pengalaman macam tu. Mama call kawan mama yg keje nurse, Dia suruh mama g hosptila takut air ketuban kering, dan baby dijangkiti kuman...

Mama call kawan yg kerja pra, minta dia hantar ke hospital, sebab hospital dekat je dgn sekolah... 5 ke 7 minit dah leh sampai hospital. Mama just call papa bagthu dh masuk dewan bersalin tap tak salin lagi. Check jalan baru buka 2cm.. alahai...mmg dh nak salin ke???? Sakit tak kuat... memang ada contraction tap mama still ok....

Mereka tahan mama, masuk wad GA... bila dh tolak kat sana, papa ada temankan mama, dlm wad mama tak boleh nak duduk... Sakit dah terasa... Masa tu pukul 430 ptg.... papa boleh teman mama... Jalan baru buka 3 cm.... alahai.... bila nk buka 10 cm ni.. duduk baring...semua dah tak boleh... Kakak saudara yg datang melawat hanya mampu tenangkan mama.... mama ckp...sakit le... check jalan lagi... 3 cm lagi...aduiiiiii...grrrrrrrrrr. Nurse bagi loceng, pesan kat papa n kakak saudara kalu rasa sakit just locengkan.....

Last... mama ckp kat kakak saudara, mama nak kencing, dia temankan mama.... tapi mama x mahu kencing pon.... masa tu dh530 petang...mama pegang dinding.... naik katil... mama rasa 1 perasaan... mama jerit dengan kuat... KAK IJAH.... FZA RASA NAK TERAN LER...... kakak saudara kata kamu biar betulll baru 3cm... terus papa berlari cari nurse, kakak saudara goncangkan loceng punya kuat... Nurse dtg berlari.... check jalan... NURSE JERIT....FULL..... wah....mama panik....panik....dari 3cm ke 10cm..hah ambik ko!!!!! depa terus tolak dgn katil katil masuk ke labour room....... bayangkan...mama hanya sebut... lahailawalakuwataillahbillahhialiuazim.... nak nyampai ke Labour room... nak tempoh koridor.... ya Allah.... kakak saudara dh bayangkan mama salin kat koridor tak sempat kat labour room...

Sampai LR, depa tuko katil, tak sempat nak pasangkan wayar pundi air kencing, depa suh teran... Ya Allah... mama lupa dh cara nak teran..sedangkan abang Adam dulu senang je nak teran..... Deapa cakap... paun pandai teran...teran puan...kepala dh nk keluar.. depa ambil tangan mama, bagi rasa..ye...rasa lembut rambut kamu sayang... mama teran semahunya.... 10hb Ogos 2016 jam 6.15 petang kamu selamat lahir... teruja nya mama... dapat susu kan kamu..tidak macam abg adam yg terus ditolak ke NICU... tapi 9 lebih kamu dh masuk wad..tinggal mama sorang sorang dlm LB sbb bleeding.... Jam 11 mlm baru mama boleh masuk wad... dapat cium kamu sepuasnya syg.....love you sayang mama... Semoga jadi anak yg soleh ye syg.....


Tarikh Lahir : 10 Ogos 2016
Lahir : 6.15 petang
Berat : 2.84 kg
Jantina : Lelaki

Wajah belum 1 hari


Muka Abg Adam





Tutup Mata, Mama baru turunkan dr lampu



Rabu, 11 Mac 2015

#KelasOnline -Kebaikan Dan Fungsi Zinc Complex By Master Saa

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kelas Online
Kebaikan Dan Fungsi Zinc Complex
by MasterSaa
10 Mac 2015
9.00 malam Hingga 10.00 malam



First, Jom kita ketahui dulu Apa itu ZINC???
Zinc adalah mineral penting yang terdapat pada hampir semua sel. Zinc juga merupakan vitamin yang diperlukan dalam aktiviti badan sebagai komponen penting enzim. Ia berperanan penting dalam sistem imunisasi, pertumbuhan & perkembangan seksual.


Tahukah Anda Zinc Complex sangat elok utk ibu dlm berpantang?
-->> kerana Zinc boleh cepatkan sembuh luka jahit serta bagi luka dalaman cepat kering. Dan lagi satu utk kurangkan keguguran rambut.**Zinc Complex khasiatnya seperti IKAN HARUAN. Sangat sesuai untuk yang bersalin normal atau caeser.


Zinc Complex sangat penting untuk badan kita kerana :-
- Zinc adalah nutrien yang diperlukan untuk kekal sihat
- Ia membantu sistem imun melawan serta menyerang bakteria & virus.
- Badan perlukan zinc untuk membuat protein & DNA, bahan genetik dalam semua sel.
- Semasa mengandung, bayi & kanak-kanak, zinc diperlukan untuk pembesaran & perkembangan dengan betul.


Soalan :
Pernah dengar tak yang minum pati ikan haruan menyebabkan luka sembuh tak cantik??

Jawapan :
#Sebab pati tu pekat sgt.. instead of sembuhkan luka tp tumbuh isi baru..
##Sy de dgr yg pati ikan haruan x bagus sgt. X bagus macam mana tu x sure. Better beli ikan haruan hidup & masak sendiri

-->> Kesan makan ikan haruan hidup lagi jelas compared pati. Ni based on pengalaman sendiri anak first. So ini bermakna ikan haruan tu tinggi la kandungan zincnya. Ikan haruan mempunyai kandungan zinc yg tinggi berbanding ikan lain. Sebab tu org tua2 suruh makan ikan haruan utk baikkan luka

-- >> Testimoni;
Dulu adik sy kena bedah kat perut..hampir stp hari mama sy masak ikan haruan dan bagi adik minum. Tapi cousin vona sister kat hosp kata lbih baik jgn minum sup haruan tu..sb luka luar cpt sembuh tapi luka dlm x sembuh lgi..nti akan timbul ketul2 kat parut yg menyebabkan parut kita hodoh dan kekal.


Sumber makanan yang mengandungi zinc

  1. Hati
  2. Daging
  3. Ayam/itik
  4. Makanan laut seperti tiram
  5. Kekacang
  6. Bijiran

Kesimpulannya : 
Sape2 yg vegetarian mmg wajib amik zinc complex sbb zinc byk terdpt dlm daging, ayam & mknn laut


Siapa yang perlukan Zinc Complex??
Golongan yang perlukan Zinc:-

  1. Lelaki & wanita : dari peringkat bayi, kanak-kanak & orang dewasa.
  2. Orang yang menjalani pembedahan : untuk menpercepatkan penyembuhan luka luaran & dalaman
  3. Wanita hamil & menyusukan bayi
  4. Untuk kesuburan : zinc melindungi sperma & melawan bakteria dalam vagina.
  5. Vegetarian kerana mereka tidak makan daging yang merupakan satu sumber zinc.
  6. Alchoholics kerana minuman beralkohol mengurangkan jumlah zinc yang diserap oleh badan & meningkatkan jumlah yang hilang dalam air kencing.



Tanda-tanda kekurangan sumber zinc:-

  1. Mata & kulit luka
  2. Hilang selera makan
  3. Pertumbuhan perlahan di kalangan bayi & kanak-kanak
  4. Perkembangan seksual lambat di kalangan remaja & mati pucuk di kalangan lelaki.
  5. Rambut gugur
  6. Cirit birit, kehilangan berat badan
  7. Masalah dengan penyembuhan luka
  8. Ketidakupayaan untuk rasa makanan
  9. Tahap kecerdasan rendah


Kandungan zinc yang diperlukan oleh badan kita:-



-->> Sebiji zinc membekalkan 15mg (100%) keperluan harian & 115mg kalsium (12% keperluan harian)


Kandungan yang terdapat dalam zinc complex?

  1. Calcium 120mg
  2. Zinc 15mg



Kebaikan zinc complex shaklee.
Zinc bagus Untuk Ibu Hamil Untuk Perkembangan FETUS

  1. Meningkatkan sistem imun : Membantu pengeluaran kelenjar thymus yang mengeluarkan T-cells untuk menentang kanser & menghalang infeksi penyakit.
  2. Diabetis : Membantu pengeluaran insulin & mengekalkan fungsi insulin.
  3. Kanser prostat : Pengambilan zinc dapat mengurangkan pembengkakan prostat sebanyak 70%.
  4. Membentuk kolagen : Zinc membantu pembentukan protein & kolagen untuk pertumbuhan & perkembangan kuku, kulit & organ.
  5. Penyembuhan luka yang cepat : Zinc mempercepatkan pemulihan luka luar & dalam & memperbaiki alergi.
  6. Rabun malam : Pengambilan kira-kira 150-450 mg zinc akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ianya kaya dengan kandungan zinc.
  7. Jerawat : Zinc bertindak dengan mengawal selia jumlah testosteron dalam badan yang memainkan peranan domain dalam masalah jerawat. Zinc dapat menormalkan jumlah minyak kulit & mengekalkan kulit yang sihat.
  8. Kelesuan kronik
  9. Mengandung : Penting untuk pembiakan & fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
  10. Pembiakan : Bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis & pembangunan organ2 seks. Sementara wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan termasuk kelahiran & penyusuan.
  11. Ovulasi wanita : Wanita perlukan zinc untuk ovulasi. Zinc juga membantu penguncupan uterus & membantu mengembalikan daya ketahanannya.
  12. Fungsi biologi : Zinc memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan kencing manis, tahap stress, rintangan imun, bau & asa, pertumbuhan fizikal, selera makan & penghadaman.
  13. Rambut gugur/botak : Zinc mengaktifkan 200 jenis enzim & merangsang regenerasi sel. Ia dapat memelihara pertumbuhan & perkembangan sel.
  14. Kemampuan seks lelaki : Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga & meninggikan bilangan sperma.


Untuk penyerapan yang optimum. Zinc ni lemah, tak boleh makan sama2 makanan @ supplemen yg lain.

Kenapa sebelum makan?
- Ini kerana, semasa proses pencernaan normal berlaku, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan & mengikat dirinya dengan bahan lain.

Contoh, kita sarapan pagi dengan roti & susu. Roti bijirin mengandungi phytates yang mengikat dirinya dengan zinc sekaligus mengganggu penyerapan zinc. Dan apabila diambil dengan susu, aktiviti akan menjadi semakin aktif dan mengakibatkan bioavailability zinc telah menurun. 


Pengambilan zinc bersama roti & susu boleh menurunkan potensi zinc sehingga 1mg untuk setiap 15mg.


Senang cerita, zinc akan kalah dengan zat yang lain. Jika kita makan zinc selepas makan, zinc tidak akan diserap, tetapi akan disingkirkan.



Cara pengambilan zinc complex.

  1. 1 biji sebelum makan (sebelum breakfast).
  2. Zinc disarankan diambil ketika perut kosong.
  3. Jangan makan bersama makanan & minuman berkalsium. Ini mengurangkan penyerapan zinc.
  4. Elakkan pengambilan bersama minuman berkafein @ bikarbonat.
  5. Elakkan mengambil bersama suplemen2 yang lain.
  6. Zinc tidak digalakkan dimakan bersama bijirin dan roti. Phytate dari bijirin akan bergabung dengan zinc menjadi bentuk yang sukar untuk diserap.


Sekian, Wasalam.



Sabtu, 14 Februari 2015

Mengapa Ibu-ibu Mesti Memilih Set Bersalin Premium??


SET BERSALIN PREMIUM SHAKLEE
.
Mengapa Ibu-Ibu MESTI Memilih Set Bersalin Premium? Ini kerana >>
.
✔ HALAL - Bahan halal digunakan untuk semua produk Shaklee. JAKIM dan Badan Halal Amerika telah mengakui kehalalan produk ini.
✔ ASLI - 100% Bahan semulajadi dan asli saja digunakan. Tiada bahan kimia.
✔ CEPAT - Boleh digunakan seawal 2jam selepas bersalin. Tak macam produk jamu yang perlukan 2 minggu
✔ MUDAH - Ibu yang menyusukan badan boleh makan set bersalin shaklee walaupun anak sedang demam kuning / jaundice
✔ SELESA - Ibu bersalin pembedahan dan normal boleh makan terus produk Shaklee.
✔ PANTAS - Luka pembedahan semasa bersalin sembuh lebih laju.
✔ PRAKTIKAL - Membanyakkan susu ibu untuk simanja. Dengan syarat ibu tahu prinsip supply and demand
✔ CERGAS - Badan rasa lebih bertenaga
✔ CANTIK - Bagus untuk kesihatan kulit, gigi dan tulang




Isnin, 24 November 2014

Cadangan Set Bersalin Shaklee (Premium)



Fungsi B Complex Shaklee adalah Anti Stress pada ibu berpantang.
●Si ibu lebih tenang
Membantu tubuh ibu hasilkan sel darah merah baru selepas kehilangan banyak darah semasa melahirkan anak.
Seluruh tubuh lebih bertenaga dan cergas
Membantu kekalkan kelembapan kulit

2) Vitamin C
Peranan Vitamin C dalam set ini
Membantu meningkatkan daya tahan melawan penyakit
Membantu penyembuhan luka jahitan
Bagus untuk kulit yang cantik. Terlibat dalam pembentukan kolagen bawah kulit.
Anti oksidan yang bagus penghalang kanser

3) Vitalea / Multivitamin Dengan Zat Besi
Fungsi Vitalea dalam set Shaklee
Melengkapkan keperluan vitamin harian tubuh dengan 23 jenis mineral dan vitamin
Membekalkan zat besi untuk pembentukan sel darah merah yang berkualiti supaya badan lebih bertenaga.
Mengelakkan berlakunya anemia

4) Zink
Apa kelebihan Zink untuk ibu berpantang?
Mempercepatkan penyembuhan luka bersalin dari luar dan dalam
Tidak perlu makan pati ikan haruan yang hanyir untuk khasiat yang sama.
Membantu menguatkan memori. Selepas bersalin ramai dari ibu cepat lupa
Mengurangkan keguguran rambut
Membantu pengaktifan enzim dalam badan

5) Shaklee ESP (Energizing Soy Protein)
Kelebihan ESP Shaklee
Membekalkan 20 jenis asid amino untuk pembinaan sel baru dan menyembuhkan luka
Rasa kenyang lebih lama dan badan rasa bertenaga
Membantu mengembalikan kesihatan kulit
Membanyakkan susu ibu
Boleh dibuat masker semulajadi yang berkesan. Boleh digunakan untuk Kuruskan Badan, Menyusukan Anak, Ibu Mengandung, Mengembalikan Kesuburan, Gastrik

Ostematrix dan gigi
6) Membekalkan Kalsium, Magnesium dan vitamin D untuk kesihatan tulang dan gigi
Komponen utama susu ibu selepas protein.
Mencegah sembelit dan stress pada ibu.
Membantu mencegah sakit sendi dan hilang gigi selepas anak dilahirkan kerana menyusu badan.

7) Shaklee Lecithin
Membantu elakkan bengkak susu. Menguraikan lemak dan kolestrol dalam badan
Baik untuk kesihatan saraf
Meningkatkan memori dan ingatan

8) Alfalfa Shaklee
Peranan Alfafa Complex ialah
Merangsang pengeluaran susu
Berfungsi sebagai DETOX untuk menyingkirkan lemak yang pecahkan oleh Shaklee Lecithin.





Sabtu, 22 November 2014

Penjagaan Diri Dan Kesihatan Ketika Kehamilan



Kehamilan adalah masa yang paling sesuai untuk anda mula menjaga diri anda dengan baik dari kedua-dua segi fizikal dan juga emosi. Anda memberi diri anda peluang terbaik untuk melalui kehamilan bebas daripada masalah dan memperolehi bayi yang sihat jika anda mengikuti beberapa panduan yang mudah:


1. Rancangkan rawatan antenatal anda dari awal - 


Penjagaan antenatal yang baik adalah penting untuk kesihatan bayi anda. Memilih doktor yang akan menjaga anda dari awal lagi bermakna anda akan mempunyai banyak masa untuk membina hubungan yang baik sebagai persediaan untuk kelahiran. 

Walaupun jika anda tidak mempunyai pilihan dari segi siapa yang anda mahu untuk mengendalikan anda (seperti di klinik-klinik dan hospital kerajaan), anda masih boleh membina persefahaman yang baik dengan seorang bidan atau pakar obstetrik yang sering anda jumpa dalam tempoh masa anda membuat pemeriksaan kehamilan. 

Dapatkan maklumat lebih lanjut mengenaipilihan rawatan antenatal anda.



2. Makan dengan baik - 


Anda tidak perlu "makan untuk dua orang" apabila anda hamil, atau minum susu penuh krim atau mengambil makanan tambahan yang dipasarkan sebagai susu untuk ibu. Malah, keperluan tenaga anda tidak berubah dalam tempoh enam bulan pertama kehamilan, dan keperluan ini hanya meningkat sedikit dalam tempoh tiga bulan yang terakhir (sebanyak sekitar 200 kalori sehari).

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengambil diet yang sihat dan seimbang. Ramai wanita hilang selera terhadap makanan tertentu, tetapi makanan tersebut memang boleh digantikan dengan makanan lain yang mengandungi nilai-nilai nutrisi yang sama.

Pastikan diet anda merangkumi banyak buah-buahan dan sayur-sayuran (sekurang-kurangnya lima hidangan sehari). Sediakan hidangan makanan anda berasaskan karbohidrat seperti roti, pasta dan nasi (sebaik-baiknya jenis bijirin sempurna supaya anda mendapat serat pada kadar yang banyak). Sertakan protein seperti ikan, daging, telur, kacang atau kekacang polong, dan sejumlah susu dan makanan tenusu, setiap hari. 

Juga, adalah penting untuk tidak mengabaikan sarapan pagi di samping mengawal saiz hidangan dan pemakanan snek di antara waktu makan.



3. Berhati-hati tentang kebersihan makanan - 


Adalah lebih baik untuk mengelakkan makanan tertentu semasa hamil sebab ia membawa risiko kesihatan bagi bayi anda.

Jangkitan salmonella boleh berlaku disebabkan memakan daging ayam yang tidak dimasak sempurna dan telur mentah atau yang separa masak. (Baca lebih lanjut mengenai kebersihan makanan semasa hamil.)

Listeria, yang boleh menyebabkan keguguran atau penyakit yang teruk bagi bayi baru lahir, mungkin berpuncakan keju lapuk matang yang lembut, seperti Brie dan Camembert, dan keju berurat biru, seperti Stilton. Jangan makan semua ini semasa anda hamil. Keju keras, seperti cheddar dan keju lembut diproses, seperti keju kotej, Philadelphia dan Boursin, adalah selamat untuk dimakan.

Untuk mengelakkan toxoplasmosis, yang sebenarnya jarang berlaku, namun boleh menjejaskan bayi dalam kandungan secara serius, ia adalah penting untuk memakai sarung tangan apabila mengendalikan pasir kumbahan kucing dan tanah tanaman, juga, elakkan daripada makan daging yang kurang masak atau mentah, dan cucilah sayur-sayuran dan sayur salad dengan rapi untuk membersihkannya dari sebarang tanah atau kotoran.

Jangkitan salmonella boleh berlaku akibat memakan ayam yang kurang masak, dan telur mentah atau dimasak lembut. (Baca lebih lanjut mengenai kebersihan makanan semasa hamil).



4. Mengambil tambahan folik asid dan memakan ikan -

Asid Folic  - B Complex

Tambahan diet yang dianggap benar-benar penting ialah folik asid (juga dikenali sebagai folat), yang boleh membantu mencegah spina bifida dan lain-lain kecacatan tiub neural bayi.

Spina bifida adalah penyakit kongenital yang serius. Ia berlaku apabila tiub yang melindungi sistem saraf pusat tidak menutup sepenuhnya dan boleh mengakibatkan ketidakupayaan yang teruk. Semua wanita yang merancang untuk hamil dinasihatkan supaya mengambil tambahan harian folik asid 400mcg dari masa pembenihan dan sepanjang tiga bulan pertama kehamilan.

Anda juga boleh meningkatkan pengambilan folat semulajadi melalui pemakanan anda. Folat didapati dalam banyak makanan yang berbeza, terutama sayur-sayuran dan bijirin sarapan yang diperkuatkan dengan vitamin. Lain-lain nutrien yang penting untuk kesihatan anda dan bayi anda adalah besi dan kalsium, yang pada umumnya diperolehi melalui pemakanan biasa anda.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa minyak ikan yang mengandungi asid lemak omega-3, mungkin mempunyai kesan yang baik terhadap praeklampsia, berat kelahiran bayi dan perkembangan otak dan saraf bayi di peringkat akhir kehamilan.

Ikan berminyak mengandungi protein, mineral, vitamin D dan asid lemak omega-3, yang bayi anda perlukan semasa dia membesar dan berkembang, tetapi ia juga mengandungi merkuri dan bahan pencemar lain. Syor semasa ialah supaya memakan ikan berminyak seperti hering, tenggiri, salmon atau sardin tidak lebih dari dua kali seminggu, tetapi anda masih boleh memakan jenis ikan lain seberapa banyak yang anda suka.

Jika anda tidak suka ikan, tambahan minyak ikan senang diperolehi (pilih jenama yang bebas Vitamin A berbentuk retinol, yang tidak digalakkan semasa kehamilan).



5. Bersenam selalu - 


Satu program senaman boleh memberi anda kekuatan dan ketahanan yang akan diperlukan untuk menampung berat badan anda yang akan bertambah semasa mengandung dan untuk menangani tekanan fizikal kelahiran. Ini juga akan memudahkan anda untuk kembali balik ke bentuk badan asal anda selepas bayi anda dilahirkan.

Senaman boleh menambah perasaan ceria dan membantu anda menangkis kemurungan semasa mengandung. Pakar-pakar tidak pasti macam mana senaman menyebabkannya, tetapi terdapat bukti yang semakin meluas bahawa ia mempunyai kesan positif ke atas bahan kimia otak seperti serotonin dan dopamina, yang membantu mengawal emosi dan perasaan anda.

Jika anda biasa menjalankan senaman dalam bentuk sejenis sukan, anda boleh teruskan sahaja selagi ia selesa untuk anda, melainkan jika sukan itu membawa risiko jatuh atau terhantuk. Senaman lebih ringan sepertiberjalan, berenang dan aerobik air juga sangat bermanfaat. 



6. Mula lakukan senaman lantai pelvik


Adalah agak biasa bagi wanita yang mengandung atau yang telah melahirkan anak untuk mengalami masalah tekanan inkontinens; apabila sedikit air kencing bocor akibat aktiviti tertentu, termasuk bersin, ketawa dan senaman. Anda boleh membantu mengelakkan perkara ini daripada berlaku dengan melakukan senaman lantai pelvik, dan mulakanlah ini sebelum hamil atau semasa mengandung.

Otot lantai pelvik adalah gantungan otot di dasar pelvis anda yang menyokong pundi kencing, vagina dan rektum. Ianya boleh terasa lemah daripada biasa semasa hamil sebab tekanan tambahan ke atasnya, dan sebab hormon kehamilan menyebabkannya mengendur sedikit.

Lantai pelvik anda boleh dikencang dan diperkuatkan dengan program latihan harian. Cadangan semasa mengesyorkan anda melakukan senaman lantai pelvik tiga kali sehari, sebanyak lapan kontraksi setiap kali. Baca artikel kami mengenai senaman lantai pelvik semasa mengandung untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk melakukannya dengan betul.



7. Hadkan pengambilan alkohol - 


Sebab sebarang alkohol yang anda minum akan sampai kepada bayi anda dengan cepat melalui aliran darah anda dan plasenta, anda boleh mengambil keputusan untuk tidak mengambilnya sama sekali, atau sekurang-kurangnya untuk mengawal jumlah yang anda minum.

Di UK, Kolej Diraja Physician, dan baru-baru ini, Jabatan Kesihatan, mengesyorkan bahawa wanita hamil mengawal keadaan dengan menjauhi alkohol sama sekali. Kolej Diraja Obstetrisian dan Ginekologi dan Agensi Piawaian Makanan mengesyorkan, jika anda bercadang untuk masih minum, supaya menghadkannya kepada satu atau dua unit alkohol, tidak lebih daripada sekali atau dua kali seminggu, dan jangan sampai mabuk.

Wanita yang banyak minum secara kerap (lebih daripada enam unit sehari) semasa mengandung dianggap berisiko yang lebih tinggi untuk melahirkan bayi dengan gangguan spektrum alkohol janin (Fetal Alcohol Syndrome), yang menyebabkan pelbagai masalah dari masalah pembelajaran kepada kepada masalah kecacatan kelahiran yang lebih serius.



8. Kurangkan pengambilan kafein - 


Kopi, teh dan minuman jenis cola adalah perangsang yang sederhana, dan walaupun bukti penyelidikan belum lagi jelas, sesetengah penyelidik berpendapat bahawa terlalu banyakkafein boleh menyumbang kepada risiko mendapat bayi mempunyai berat badan lahir rendah, atau meningkatkan risiko keguguran.

Nasihat semasa mencadangkan bahawa dua cawan kopi (bersamaan empat cawan teh atau lima tin cola) sehari tidak akan menjejaskan bayi anda, walaupun satu kajian menunjukkan bahawa tahap kafein yang rendah masih boleh meningkatkan risiko keguguran.

Sama seperti alkohol, di mana lebih baik jika lebih berhati-hati, anda juga mungkin boleh memilih untuk mengurangkan pengambilan kafein secara signifikan, atau, sebaliknya, beralih kepada kopi tanpa kafein, teh, atau jus buah-buahan, terutamanya semasa trimester yang pertama. Alternatif yang segar ialah segelas air dengan perahan sehiris limau atau lemon.



9. Berhenti merokok - 


Wanita yang merokok meningkatkan risikokeguguran, bersalin pramatang, kelahiran matidan kematian kot.

Merokok pada trimester pertama juga meningkatkan sedikit risiko melahirkan anak dengan bibir atau lelangit rekah.

Walaupun masa paling baik untuk berhenti merokok ialah sebelum anda merancang untuk hamil, namun begitu, apa jua pengurangan dalam bilangan rokok yang anda hisap setiap hari semasa hamil akan memberikan bayi anda peluang yang lebih baik. (Baca nasihat lanjut mengenai bagaimana untuk berhenti merokok semasa kehamilan.)



10. Lebihkan berehat - 


Keletihan yang anda rasakan di trimester pertama dan ketiga sebenarnya adalah cara badan anda memberitahu anda supaya "jangan terlalu aktif". Mungkin tidur di tengah hari terasa seperti perbuatan manja yang anda tidak mampu lakukan, tetapi anda dan bayi anda akan memdapat manfaat darinya. Jika anda tidak boleh tidur, sekurang-kurangnya letakkan kaki ke atas dan berehatlah secara apapun yang sesuai dengan keperluan anda selama 30 minit atau lebih,.

Jika sakit belakang mengganggu tidur anda, cuba urutan (beritahu ahli terapi yang anda hamil atau carilah bidan yang berpengalaman dalam membantu wanita hamil), kelas natal air, atau kelas senaman khusus untuk penjagaan belakang. Senaman dan aktiviti relaks juga boleh membantu dengan masalah tidur yang berkaitan dengan stres. Cuba teknik relaks, yang selamat semasa mengandung, termasuk regangan dan pernafasan dalam. Jangan lupa memberitahu pelatih yang mengendalikan kelas senaman dan relaks itu yang anda sedang hamil atau pilihlah kelas khusus untuk wanita hamil.


☞  Ibu-ibu yang hamil, boleh juga mengambil Cadangan Set Kehamilan Shaklee untuk Kesihatan Ibu Dan juga Bayi dalam kandungan.




☞  Selepas bersalin, masih mencari Set Berpantang?? Kami juga ada menyediakan Cadangan Set Berpantang Shaklee, tak kira untuk yang bersalin normal atau pembedahan





Ahad, 13 Julai 2014

Zinc Complex Atau Pati Haruan


Ikan Haruan dan Zinc Complex Untuk Ibu Berpantang / Pembedahan

Ikan haruan sangat sinonim dikalangan ibu dalam pantang. Jom kenali ikan haruan dan khasiatnya. Saya ingin kongsikan perbezaan dan persamaan ikan haruan dan Zinc Complex Shaklee. 

IKAN HARUAN

Sememangnya untuk menyembuhkan luka selepas bersalin atau pembedahan. Sebenarnya, ikan haruan dan belut mempunyai khasiat zinc yang tinggi!

Ia dibuktikan dengan kajian yang telah dijalankan oleh Prof. Saringat Baie dari USM and Prof. Abdul Manan Mat Jais dari UPM tentang khasiat dan kebaikan ikan haruan.

Berdasarkan kajian tersebut, ikan haruan mengandungi:

sumber protein yang baik iaitu sebanyak 60-70%lemak yang rendah iaitu 20% daripada beratnyasejumlah besar vitamin A yang membantu menambah daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai anti oksidan yang melambatkan proses penuaanasid arakidonik yang tinggi yang membantu memulakan proses darah menjadi beku dan bertanggungjawab untuk pertumbuhan semula sel baruasid amino dan lemak yang dapat menyembuhkan luka dalam perut serta amat baik untuk mengubati penyakit gastrikglisin (merangkumi asid aspartik dan glutamik) yang merupakan satu daripada komponen penting kolagen dalam kulit manusia akan membentuk molekul protein yang penting untuk pertumbuhan semula dan penyembuhan

ZINC COMPLEX SHAKLEE

Zinc Complex (120 Kapsul)

Zinc merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita.  Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita. 

Zinc Complex Shaklee ni boleh dijadikan sebagai pengganti pati ikan haruan. Khasiatnya lebih kurang sama terutama dari aspek penyembuhan. Tapi bagi saya, ia lebih mudah, simple dan senang ditelan. Sebab itulah juga Zinc Complex merupakan salah satu item di dalam set bersalin Shaklee. 3 hari selepas bersalin, luka dah kering. Kalau tak luka bersalin mengambil masa lebih seminggu untuk kering.





Khamis, 1 Mei 2014

Cadangan Set Shaklee



Cadangan Set Berikut adalah panduan memilih produk Shaklee yang bersesuaian dengan masalah kesihatan yang berbeza. Walau bagaimanapun, sukacita diingatkan apa yang tertera di bawah ini adalah cadangan semata-mata dan anda boleh memilih sama ada untuk mengikut cadangan ini atau tidak, bergantung kepada gaya hidup anda. Jangan teragak-agak untuk menghubungi saya bagi mendapatkan konsultasi percuma


 ■Anti-Penuaan 
Vivix | Collagen 

 ■Anti-Oksidan 
CarotoMax | Vitamin-C | Vitamin-E | Vivix 

 ■Asma, Resdung, Elergi, Gegata (Hives) dan Ekzema 
Alfalfa | B-Complex | Vitamin-C

 ■Penyusuan Bayi 
Vita-Lea | B-Complex | Vitamin-C | Alfalfa | Energizing Soy Protein (ESP) | OsteMatrix | Omega Guard | Performance Drink 

 ■Kesihatan Kanak-kanak 
Chewable Vita-Lea | Chewable Vit-C (100mg) | OmegaGuard | Meal Shake 

■Set Berpantang / Pembedahan  
Vita-Lea | B-Complex | Vitamin-C | Zinc | Vitamin-E | Energizing Soy Protein (ESP) | Omega Guard 

■Pesakit Diabetes 
Fiber | GLA Complex | B-Complex | Vitamin-C 

 ■Pesakit Gout 
Fiber | Performance Drink | OmegaGuard | Alfalfa 

 ■Penggalak Imunisasi 
NutriFeron   

■Kesihatan Wanita 
GLA Complex | Ostematrix | Omega  Guard | Vitamin-C | Vita-Lea | B-Complex | Collagen | Energizing Soy Protein (ESP)  

■Kesihatan Lelaki 
Vita-Lea | B-Complex | Vitamin-C | Vitamin-E | OsteMatrix | Omega Guard | Performance Drink (untuk gaya hidup aktif) 

 ■Ibu Hamil 
Vita-Lea | B-Complex | Vitamin-C | Energizing Soy Protein (ESP) | OsteMatrix | Omega Guard 

 ■Penjagaan Kulit 
B-Complex | Vitamin-C | Vitamin-E | Energizing Soy Protein (ESP) | GLA Complex | Vivix 

 ■Pelajar (12 tahun atau lebih) 
Vita-Lea | B-Complex | Vitamin-C | Lecithin | Omega 

 ■Pengurusan Berat Badan 
Fiber | Lecithin | Omega Guard | Herb-Lax | Alfalfa | Cinch Shake Mix | Cinch Energy Tea Mix
 Khas: Individu yang tidak boleh menelan pil / kapsul Meal Shake | Energizing Soy Protein (ESP) | Vivix | Collagen | NutriFeron





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...