Pages

Memaparkan catatan dengan label B-Complex. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label B-Complex. Papar semua catatan

Khamis, 8 Jun 2017

B Complex Kurangkan Sakit Badan



Alkisah cust ni:-

Saya dh lama sebenarnya sakit kat leher. Mcm salah tidur gitu
Lepastu sakit punggung sebelah je
Dh pergi urut banyak kali. Tpi sama je. Jumpa doktor, doktor bagi ubat tahan sakit je
Lastnya kawan dia syorkan Try Shaklee.. sebab kan kekurangan bajet, dia ambik B complex ......

Ni hasil dia setelah ambik B complex x sampai 2 minggu

Khamis, 18 Jun 2015

Cantik Dan Kurus Di Hari Raya

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Mari Fza share kan Produk yg membantu anda untuk KURUS & CANTIK #RAYA nanti!! beli sekarang untuk rasakan kesannya dibulan SYAWAL nanti!! Jangan lambat tahu! nanti rugi...sebab takut tak sempat nak rawar mana yg patut!!



jika anda alami masalah dibawa.. tak salah untuk anda mencuba!!

.

☆kulit kusam

☆tona kulit tak sekata

☆jerawat

☆jeragat

☆masalah berat berlebihan

☆selulit



Jom ketahui kelebihan setiap suplemen

.

V I T A M I N C 500mg (180 kapsul)

*untuk rawat kulit berjerawat, kulit bermasalah, resdung, penyakit SKURVI, bantu kulit jadi lebih sihat & cerah

*mengurangkan simptom alergik

*untuk kanak-kanak atau dewasa yang mudah kena selsema/demam, sembelit, kurang selera makan, kanak-kanak ADHD

*menguatkan tulang , gigi & gusi, otot & salur darah supaya sihat

*anti-oksidan semulajadi

*mengekalkan integriti sel

.

V I T A M I N    E (120 kapsul)

*untuk kulit berjerawat, resdung, ekzema, kulit kusam,

*menolong melawan penuaan pra-matang pada kulit

*mengurangkan risiko jantung

*menyokong prestasi otot dan mempercepatkan pemulihan

*anti-oksidan

*untuk bagi luka cepat sembuh

*hilangkan parut & stretch mark

*membantu kesuburan lelaki & wanita

*memekatkan air mani lelaki serta memperbanyakkan pengeluaran sperma

Nota : Vitamin E tidak digalakkan diambil bersama Alfalfa

.

B C O M P L E X (120 kapsul)

*kawal stress, migrain, kemurungan, letih, lesu

*meningkatkan fungsi otak

*bantu pencernaan, tingkatkan stamina, kawal kolestrol

*menggalakkan kesihatan jantung, metabolisme tenaga & replikasi DNA yang sihat

*sangat sesuai juga kepada pelajar, pekerja, ibu hamil, ibu menyusu & ibu berpantang

.

E S P (850g)

*untuk tenaga (menahan lapar)

*mencegah penyakit jantung, kulit bermasalah

* Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit

*Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan

*Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu & ton warna kulit yang sekata

*menyuburkan kesihatan kulit, rambut, kuku & otot

*untuk penyakit kencing manis, anemia, berat badan yang berlebihan, kolestrol

*bagus untuk ibu hamil, menyusu, berpantang

*bagus untuk mereka yang sedang pulih dari penyakit



Sabtu, 18 April 2015

Antara Kunyit Dan Zinc Complex Shaklee

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Antara Kunyit Dengan B-Complex


Kunyit  -->>  bcomplex = Dekat 2 minggu search.. entah kenapa smlm cuba search "bcomplex as anti- inflamation".. hah baru jumpa..
Hikhikhik.. ni gara2 posting "aisyah" lah..
Angelina Jolie xmakan jamu ok je dia.. apa dia makan?
Maybe Angelina Jolie makan Zinc!!


Jom ketahui disini -->>> 
Kunyit bagus untuk anti radang.. even mmg ada supplement dari kunyit..
Knpa kita kata "kalau dah ambil set pantang shaklee dah tak payah amik jamu lain"
Kunyit anti radang.. so apa ada dlm set shaklee bertindak sebagai anti radang?
Jwpnnya : BComplex..


Masa pantang pon, tak ramai yg sanggup minum air kunyit. Paling gagah pon, ms bakar /rebus ikan, gaul dgn garam kunyit, kunyit tu kan kunyit hidup. tak boleh yg serbuk.

Pastu mak pesan, makan juga kunyit tu, mak saje je tumbuk kasar2, nak buat ubat
Maybe halia pon pon lebih kurang macam tu. Nape masa pantang org cina sgt byk mkn halia. Siap kn halia dr Bentung lagi.
Sbb angin mmg dh tau..maybe ada sbb lain juga




Sabtu, 14 Februari 2015

#Testimoni - Suplemen Yang Membantu Naikkan Darah Atau HB Ibu Hamil


Alhamdulillah... dapat membantu Cust naikkan HB...bila Pregnant, kerap kena ambil darah... mana leh tahan kan....
.
Hanya dengan VITA-LEA IRON FORMULA & B COMPLEX SHAKLEE... Alhamdulillah... baru makan 2 hari.. dah HB naik... walau naik sikit.. tapi Cust rasa happy, sebab tak yah berulang 2minggu 1x ke klinik utk ambil darah.
.
Mana2 ibu hamil yg HB rendah..disarankan menCUBA.




Kelebihan Set Kesuburan Shaklee


👉Dah lama kahwin. Bila nak ada anak ni??
👉Takkan anak sorang je?? Bila nak tambah??
.
Persoalan begitu sering ditanya!! Dah belum nak ada rezeki kan.. jom mencuba SET KESUBURAN SHAKLEE.. Mana tahu boleh membantu.. tak salah sekiranya kita BERUSAHAkan

.
.
KELEBIHAN SET KESUBURAN
✔Lengkap dengan multivitamin
✔ Menyihatkan sel telur & sperma
✔ Meningkatkan kuantiti & kualiti ovum & sperma
✔ Menstabilkan kitaran haid
✔ Meningkatkan tahap kesuburan suami isteri
✔Menyemarakkan hubungan intim
✔ Lebih murah dari kos rawatan hospital
✔ Kebarangkalian untuk hamil lebih tinggi



Rabu, 21 Januari 2015

#KelasOnline - Alfalfa Complex Untuk Resdung Dan Alergik By Master Fizah Sahin

Kelas Online
Alfalfa Complex Untuk Resdung Dan Alergik
by Master Fizah Sahin
20 Januari 2015
9.00 malam Hingga 10.00 malam


Malam tadi diberi kesempatan untuk bentangkan Slot bertajuk "ALFALFA UNTUK RESDUNG & ALERGIK" walaupun ilmu tak cukup didada, try juga untuk sampaikan pada master-master lain dalam KELAS ONLINE "COACH LEAD RAUDHAH". Moga ilmu yang disampaikan dapat dimanfaat bersama....

Tajuk kita hari ni "ALFALFA UNTUK RESDUNG & ALERGIK/ALAHAN"


Resdung & Alergik adalah 1 perkara yang berbeza, tapi yang kita tahu cara rawatannya sama sahaja, semua berkait rapat dengan ALFALFA COMPLEX.

Secara umum jom kita ketahui apa kelebihan ALFALFA COMPLEX ini secara menyeluruh???
Sapa tahu fungsi ALFALFA COMPLEX??


RESDUNG atau seduan (sinusitis) adalah sejenis penyakit yang mudah berjangkit dalam waktu yang singkat, apabila daya tahan penyakit atau antibodi seseorang itu lemah dan tidak dapat menahan kuman resdung atau hama yang boleh terus merebak ke dalam tubuh pesakit.

APAKAH RESDUNG (SINUSITIS)?
Resdung merupakan sejenis penyakit di mana terjadinya radangan pada rongga sinus yang disebabkan oleh jangkitan kuman.Sinusitis merupakan keradangan pada selaput sinus. Apabila berlakunya Sinusitis, mukus seperti hingus tidak dapat mengalir keluar dengan baik dari sinus. Oleh yang demikain ia akan dipenuhi oleh rembesan. Biasanya, “penyapu-penyapu” kecil dalam sinus yang dipanggil silia akan menolak mukus keluar dari sinus ke dalam hidung. Apabila kerosakan berlaku pada fungsi silia atau bila bukaan yang terletak di antara sinus dengan laluan hidung tersumbat anda akan mendapat Sinusitis.

Selalunya, Sinusitis disebabkan oleh jangkitan bakteria yang akan berakhir dalam beberapa hari. Kadang-kadang ia bermula dengan jangkitan virus yang mencetuskan selesema dan menyebabkan berlakunya kesesakan dalam sinus yang akhirnya membawa kepada jangkitan sinus oleh kuman bakteria. Sinusitis jenis ini dipanggil Sinusitis akut.

Sinusitis yang kronik (kadangkala disebut sebagai Sinusitis berterusan) ialah merujuk keradangan sinus yang berlaku beterusan sehingga berbulan-bulan atau kadang kadang bertahun-tahun. Jika anda sering diserang Sinusitis atau jangkitan tersebut berlarutan hingga lebih dari 3 bulan, ia mungkin merupakan Sinusitis kronik. Gejala Sinusitis kronik mungkin tidak seteruk Sinuisitis akut tetapi Sinusitis kronik boleh mencetuskan komplikasi yang serius seperti jangkitan pada otak dan kebutaan.


ALERGIK / ALAHAN

Keadaan dimana seseorang menjadi sangat rentan/sensitif terhadap bendasing yang belum tentu menimbulkan gangguan pada orang lain. Dapat disebabkan oleh faktor keturunan. Reaksi alergik timbul setelah beberapa kali terdedah kepada alergen (bahan penyebab alergik).


GEJALA RESDUNG & ALERGIK/ALAHAN



JENIS RESDUNG
~ Ada 2 jenis
#Akut
#Kronik



JENIS ALERGIK / ALAHAN

SIAPA TAHU PRODUK SHAKLEE YANG MEMBANTU MENCEGAH RESDUNG/ALERGIK?

Produk Shaklee yang membantu mencegah RESDUNG/ALERGIK :-

1) Alfalfa Complex
2) Vitamin C
3) B Complex

Jom kita bercerita pasal ALFALFA COMPLEX >>

À L F À L F À   C O M P L E X  merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr Shaklee dalam tahun 1950-an Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organik di California yang bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. Alfalfa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”. Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi. Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak iaitu daun alfalfa yang telah matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Manakala bahagian lain yang tidak penting dilupuskan. Kemudian, daun-daun yang telah dikeringkan akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan di bawah pengawasan dan kawalan Shaklee yang sangat ketat dan teliti. Setiap tablet alfalfa Shaklee mengandungi 300mg.


Kelebihan Dan Kebaikan Alfalfa Shaklee /Alfalfa Complex Shaklee Yang Utama :
🍀Mencuci hati, darah dan usus – ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

🍀Melawan alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (athlete’s foot) dengan berkesan.

🍀Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut – Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperasiditi, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.

🍀Menyingkirkan lemak dan kolesterol – kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolesterol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.

🍀Melawan tumor – Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

🍀Melegakan keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit

🍀Mencegah/ merawat atritis – Melegakan sakit atritis dan kesakitan


Lain-lain Kelebihan dan Kebaikan Alfalfa Shaklee / Alfalfa Complex Shaklee :
🍀Legakan sakit-sakit sendi dan belakang.
🍀Membantu hilangkan kelesuan dan tekanan.
🍀Memberi kelegaan semasa period.
🍀Membantu Merawat arthitis
🍀Membantu Merawat athma
🍀Mencuci usus bagi membuang toksik
🍀Membantu membuang angin dalam badan
🍀Membantu mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
🍀Meneutralkan asid dalam badan
🍀Membantu masalah keputihan pada wanita.
🍀Membesar dan menegangkan payudara.
🍀Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri.
🍀Memulihkan urat selepas bersalin.
🍀Milk booster
🍀Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
🍀Meningkatkan stamina lelaki
 🍀Membantu Melegakan masalah sembelit

#Tapi kita perlu tahu..
* Pesakit SLE tidak digalakkan ambil Alfalfa..


Pencerahan penyakit SLE >>
Sekadar Gambar Hiasan


Apakah SLE?
Systemic Lupus Erythematosus (SLE) adalah penyakit kronik auto-imun di mana badan pesakit menghasilkan protein darah dengan banyaknya. Protein darah yang dipanggil antibodi ini dengan sendirinya memberi tindak balas terhadap tisu seseorang. Punca penyakit SLE tidak diketahui.

Sejarah :-
Lupus ialah perkataan Latin bagi serigala. Erythematosus bererti ruam merah. Pada tahun 1851, Dr. Cazenave telah menjumpai ruam merah di muka seorang pesakit yang kelihatan seperti gigitan serigala. Beliau telah menamakan ruam berkenaan Discord Lupus Erythematosus (DLE).
Pada tahun 1885, Sir William Osler telah mengenalpasti bahawa ramai orang yang mengidap lupus mempunyai penyakit yang bukan sahaja melibatkan kulit tetapi turut melibatkan organ dan sistem lain. Beliau telah menamakan penyakit tersebut Systemic Lupus Erythematosus (SLE).

Jenis-jenis Lupus :-
#Discoid Lupus Erythematous (DLE)

Hanya melibatkan kulit
Jarang merebak ke organ lain

#Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

Boleh merebak ke organ lain
Boleh mengakibatkan kematian

Statistik:-
Lebih kurang 90% pengidap SLE adalah wanita sementara 10% adalah lelaki dan kanak-kanak.
Lebih kurang 90% wanita yang mengidap SLE berada di dalam lingkungan umur boleh hamil iaitu di antara 15 hingga 50 tahun.
Ratio pengidap SLE:
Di Barat, di kalangan Afro-Caribbeans – 1 dalam 250 –500 orang
Di Amerika Syarikat – 1 dalam 2,000 orang
Di negara China – 1 dalam 1,000 orang

Di Malaysia dianggarkan lebih daripada 10,000 orang telah disahkan mengidap SLE dalam jangka masa 30 tahun kebelakangan ini. Namun demikian, PSLEM percaya ada ramai lagi mereka yang mengidap SLE yang belum disahkan.


Berikut adalah fungsi-fungsi Vitamin tersebut terhadap RESDUNG & ALERGIK/ALAHAN

ALFALFA   COMPLEX

- Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri
- Ia kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari ekzema, resdung, alergik dan gegata.
* Pesakit SLE tidak digalakkan ambil Alfalfa..


B COMPLEX

- B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan
- Membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh
- Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati
- Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress


VITAMIN C

- Bertindak sebagai anti-histamin tanpa perlu kita mengalami side effect dari pengambilan drugs anti histamin
- Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh
- Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol
- Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophage (Fungsi sistem pertahanan badan, sel darah putih)
- Meningkatkan pertumbuhan tisu.


SELAIN ITU, TAHUKAH ANDA, NUTRIFERON JUGA MEMBANTU MENCEGAH RESDUNG/ALERGIK

Fungsi NUTRIFERON

- Meningkatkan interferon semulajadi badan dan menguatkan tindakbalas imun badan terutamanya jika anda bekerja dalam persekitaran yang berhabuk, jerebu dan tidak sihat.
-Sangat digalakkan bagi mereka yang telah mengalami jangkitan kuman dan mempunyai simptom resdung yang agak berat.

SET RESDUNG UNTUK KANAK-KANAK
1) ALFALFA COMPLEX
2) MEAL SHAKES
3) OMEGA GUARD
4) CHEWABLE VITA-C PLUS





Ahad, 28 Disember 2014

Spotting Atau Pendarahan Ringan Ketika Kehamilan



Apa itu pendarahan ringan dan adakah ia normal?
Spotting ialah pendarahan ringan dari faraj.Ia serupa dengan haid, tetapi ringan sedikit.
Warna darahnya pula berbeza, dari merah hingga ke coklat. 

Adalah normal bagi anda merasa bimbang jika ternampak ada pendarahan berlaku. Sebenarnya, pendarahan yang berlaku dalam minggu-minggu awal kehamilan biasa berlaku. Satu perempat daripada wanita hamil mengalami pendarahan dalam trimester pertama.

Anda lebih berkemungkinan untuk mengalami pendarahan ringan jika anda telah menjalani IVF atau rawatan lain yang serupa untuk membantu anda hamil. Ini mungkin disebabkan oleh cara bagaimana bayi anda disenyawakan. Dua embrio mungkin diletakkan ke dalam uterus (rahim) dan kedua-duanya mungkin lekat, tetapi salah satu daripadanya tidak kekal. Ini dipanggil kembar yang hilang, dan ia boleh menyebabkan pendarahan.

Namun kadangkala pendarahan juga boleh menjadi tanda bagi keadaan yang lebih serius seperti keguguran. Sebab itulah lebih baik bagi anda mendapatkan pemeriksaan doktor. 
Apakah punca utama pendarahan faraj semasa hamil? Dalam fasa awal kehamilan, pendarahan ringan biasanya tidak membahayakan. Ia biasanya berlaku sekitar waktu anda biasanya datang haid dan berlangsung selama satu atau dua hari. Anda mungkin hanya menyedarinya ketika membuang air kecil.

Walaupun pakar-pakar tidak pasti apakah puncanya, namun ia mungkin disebabkan oleh:
Hormon yang mengawal kitaran haid anda mencetuskan pendarahan apabila sampai waktu anda sepatutnya datang haid. Ini dipanggil pendarahan "penebusan" (breakthrough). Anda mungkin mengalaminya lebih daripada sekali. Pelekatan telur yang telah disenyawakanpada lapisan uterus anda menyebabkan pendarahan. Ini dipanggil pendarahan implantasi. Ini lebih jarang berlaku berbanding pendarahan penebusan.


Apakah punca-punca lain yang boleh menyebabkan pendarahan faraj semasa hamil?
Mungkin ada perkara-perkara lain yang sedang berlaku dalam badan anda yang menyebabkan pendarahan ini:
  • Pintu masuk ke uterus anda iaitu serviks mungkin terengsa. Hormon kehamilan boleh mengubah permukaan serviks membuatkan ia cenderung untuk berdarah. Contohnya, anda mungkin berdarah sedikit selepas hubungan seks
  • Anda mungkin mempunyai fibroid. Fibroid ialah ketumbuhan pada dinding rahim. Jangan bimbang, fibroid bukannya kanser. Kadang-kala plasenta melekat di mana terdapatnya fibroid.
  • Mungkin terdapat ketumbuhan kecil pada serviks anda. Ini dipanggil polip serviks (cervical polyp) dan ia tidak membahayakan.
  • Anda mungkin mengalami jangkitan serviks atau jangkitan faraj.
  • Anda mungkin menghidap penyakit keturunan seperti penyakit Von Willebrand yang membuatkan darah anda sukar membeku.

Apakah punca yang lebih serius yang mengakibatkan pendarahan semasa kehamilan?
Malangnya, pendarahan pada awal kehamilan mungkin merupakan tanda keguguran atau kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim). Dalam kedua-dua kes ini, anda juga biasanya akan mengalami sakit perut dan kekejangan.


Keguguran pada awal kehamilan biasanya berlaku apabila bayi tidak berkembang dengan betul. Pendarahan daripada keguguran beransur-ansur menjadi banyak. Keguguran awal memang menyedihkan, tetapi malangnya, ia sangat biasa berlaku. Malah, sesetengah wanita mengalami keguguran sebelum mereka tahu bahawa mereka hamil dan menganggap mereka hanya datang haid.

Kehamilan ektopik pula berlaku apabila telur yang disenyawakan melekat pada bahagian luar uterus. Jika anda mengalami kehamilan ektopik, pendarahan mungkin berlaku tanpa henti dan darahnya berwarna gelap dan cair seperti jus prun. Kehamilan ektopik boleh membuatkan anda sakit teruk, oleh itu ia perlu ditamatkan segera.

Punca pendarahan yang lebih jarang berlaku ialah kehamilan molar. Ia menjejaskan kira-kira satu dalam 700 kehamilan. Kehamilan molar berlaku apabila embrio tidak membesar dengan betul tetapi sesetengah sel yang membentuk plasenta terus membesar secara abnormal. Kehamilan molar perlu digugurkan dengan segera. 

Kemungkinan juga pukulan kepada perut, contohnya jika anda terjatuh, menyebabkan pendarahan. 
Apa yang harus saya lakukan jika saya mengalami pendarahan semasa hamil?Hubungi doktor atau hospital , walaupun sekiranya pendarahan itu akhirnya berhenti sendiri. Anda masih perlu pergi ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Doktor anda mungkin memeriksa bahagian dalam faraj, atau dia mungkin menasihatkan anda supaya membuat imbasan ultrasound. Imbasan boleh mengetepikan kehamilan di luar rahim dan memeriksa keadaan bayi. 

Doktor anda mungkin mahu membuat beberapa ujian rutin. Darah dan air kencinganda mungkin diuji untuk melihat tahap hormon kehamilan anda. Ujian untuk memeriksa kumpulan darah dan status resusanda juga mungkin akan dijalankan.
Adakah bayi saya akan selamat?Kemungkinan besar bayi anda dalam keadaan selamat kerana pendarahan ringan biasanya tidak membahayakan. Ramai wanita yang mengalami pendarahan pada awal kehamilan dapat meneruskan kehamilan dengan sihat.

Jika pendarahan itu menandakan keguguran, anda akan turut mengalami kekejangan perut, dan pendarahan itu biasanya akan menjadi lebih teruk. Pendarahan ringan atau spotting biasanya berhenti sendiri. Dianggarkan kira-kira separuh daripada wanita hamil yang mendapatkan bantuan perubatan kerana pendarahan awal dapat meneruskan kehamilan mereka.

Jika anda mengalami spotting atau pendarahan semasa hamil, bincanglah dengan doktor anda, walaupun jika pendarahan itu berhenti. Ini untuk memastikan tiada simptom-simptom lain yang mungkin menunjukkan sebarang masalah.

Cuba berfikir dengan positif. Spotting atau pendarahan ringan biasanya hanyalah satu misteri yang tidak membahayakan yang boleh anda lupakan sahaja.

Anda tidak keseorangan! Berbuallah dengan ibu-ibu lain mengenai kebimbangan anda semasa hamil dalam forum Kehamilan kami hari ini.

Artikel Penuh Dari BabyCenter


Anda boleh mencuba PRODUK SHAKLEE SET KEHAMILAN yang boleh membantu anda dan kandungan hingga selamat bersalin. InshaAllah...

 Info lanjut Kehamilan Dengan Shaklee
Untuk Info Lanjut Pasal Kehamilan Dengan Shaklee boleh Klik Gambar Diatas.

Sekiranya PENDARAHAN berlaku, Fza tahu, para ibu tentu STRESS kan?? Jom tangani Stress anda dengan B-COMPLEX Shaklee


Kenapa B Complex penting untuk ibu hamil, BF dan pantang?

Ia juga perlu dalam penghasilan sel darah merah di samping ia membantu menstabilkan hormon badan manusia. Kekurangan B complex boleh menyebabkan ibu yang di dalam pantang mengalami gangguan emosi atau lebih dikenali sebagai meroyan. B complex sangat penting membantu kita menjadi bertenaga dan emosi turut lebih seimbang.


Elakkan KELAHIRAN BAYI PRA-MATANG. Jom dapatkan OMEGA GUARD yang kaya dengan minyak ikan.


Mengapa mengambil Omega-3 penting terutamanya semasa mengandung?

Kajian menunjukkan, Omega-3 adalah penting bagi perkembangn otak bayi dan visual awal bayi. Walau bagaimanapun, diet orang Malaysia sangat kurang dengan omega 3 ini. Lebih memburukkan keadaaan, selalunya disebabkan pengurangan pengambilan omega-3 oleh ibu-ibu hamil, kandungan omega 3 yang perlu disalurkan kepada bayi adalah tidak mencukupi.
Penyelidikan telah menunjukkan bahawa menambah EPA dan DHA untuk diet wanita hamil mempunyai kesan positif ke atas pembangunan visual dan kognitif bayi. Kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan omega 3 yang tinggi boleh mengurangkan risiko alahan pada bayi. Kajian juga menunjukkan, pengambilan EPA dan DHA dapat mengurangkan risiko pra-eklampsia dan boleh meningkatkan berat badan ketika lahir. Sebaliknya, kekurangan Omega-3 boleh meningkatkan risiko ibu untuk kemurungan. Ini mungkin menjelaskan mengapa kecelaruan mood selepas bersalin boleh menjadi lebih teruk dan mula lebih awal dengan kehamilan berikutnya.


Adakah ia selamat untuk mengambil Minyak Ikan semasa mengandung?

Minyak ikan dalam bentuk kapsul adalah selamat untuk diambil semasa mengandung. Ikan segar (yang dimakan) boleh mengandungi toksin alam sekitar seperti merkuri. Bahan toksin ini boleh dihapuskan semasa pembuatan dan pemprosesan minyak ikan, dengan penggunaan bahan-bahan mentah yang berkualiti tinggi dan proses penapisan lanjutan.




Sabtu, 27 Disember 2014

Kemurungan Ketika Kehamilan Dan Cara Tangani



Apakah tanda-tanda kemurungan?Apakah sebab kemurungan ini?Bagaimanakah saya boleh menangani kemurungan?Bilakah saya patut bimbang?Bagaimana pula selepas saya bersalin?

Anda telah membuat ujian kehamilan, dan berkongsi berita gembira ini dengan semua orang. Semua orang kata, "Tahniah! Awak pasti sangat gembira!" Ya, anda gembira yang kini anda hamil, tetapi pada masa yang sama, anda tidak begitu teruja. Malah, kadang-kala anda rasa tidak gembira. Lebih teruk lagi, anda rasa bersalah kerana tidak gembira dan seterusnya menjadi murung. Adakah anda seorang sahaja yang mempunyai perasaan sebegini? Jawapannya tidak. 
Apakah tanda-tanda kemurungan?Kehamilan adalah sesuatu yang menggembirakan, tetapi bukan setiap masa, dan bukan setiap wanita merasa begitu. Kira-kira satu dalam 10 wanita mengalami kemurungan semasa hamil. 

Kita mungkin cuba menutup perasaan ini kerana kita selalu percaya bahawa kehamilan adalah masa yang menggembirakan, atau kita mungkin menganggap kesedihan itu sebagai"angin tak baik" yang sering berlaku semasa hamil. Tetapi kemurungan boleh menjadi masalah serius bagi sesetengah wanita. 

Tidak mudah untuk mengumpulkan beberapa simptom dan mengatakan ia akan menjurus kepada kemurungan kerana masalah ini berbeza dari seorang wanita ke wanita lain. Sesetengahnya mempunyai angin tak baik sepanjang masa, sesetengah yang lain pula merasa jengkel dan sering menangis, atau merasa diri tak berguna dan tidak mahu hidup. Kemurungan boleh menjejaskan emosi dan fizikal serta tindak-tanduk anda. 

Berikut adalah beberapa simptom yang mungkin ada jika anda mengalami kemurungan:tidak dapat menumpukan perhatian;sentiasa bimbang;rasa sangat jengkel;masalah tidur;keletihan yang teruk atau berpanjangan;keinginan untuk makan setiap masa atau tiada selera makan langsung;perasaan bahawa tiada apa yang menggembirakan atau menyeronokkan;rasa sedih yang berterusan.Apakah sebab kemurungan ini?Sebelum ini, hormon kehamilan dipercayai mempunyai "kesan perlindungan" daripada kemurungan, kerana ramai wanita yang mempunyai perasaan dan emosi yang bagus semasa hamil. Namun, kini diakui bahawa tekanan dan stres akibat kehamilan dan menjaga anak kecil boleh membuatkan kaum wanita terdedah kepada masalah ini. 

Jika terdapat mana-mana aspek dalam kehidupan anda yang tidak berjalan lancar, maka anda menjadi lebih terdedah kepada kemurungan. Contohnya, sebab utama kemurungan semasa hamil ialah masalah perhubungan. Jika anda tidak mempunyai hubungan yang baik dengan suami, atau suami anda tiada di sisi, maka anda lebih berkemungkinan untuk mengalami kemurungan. 

Sebab-sebab lain: 

Peristiwa dalam hidup yang memberi tekanan 
Adakah anda akan berpindah ke rumah yang lebih besar sebagai persiapan menyambut kehadiran bayi ini? Adakah anda mempunyai masalah di tempat kerja? Apa-apa perubahan besar dalam kehidupan harian seperti perpindahan, atau peristiwa penting dalam hidup seperti perceraian atau kehilangan kerja boleh menyebabkan kemurungan. 

Pendapatan rendah 
Tiada pekerjaan dan tiada kelayakan kedua-duanya memainkan peranan, tetapi jumlah pendapatan yang rendah itu sendiri mempunyai kaitan besar dengan kemurungan pranatal. 

Masalah kehamilan 
Kehamilan yang bermasalah, contohnya yang menyebabkan mabuk hamil yang teruk, boleh mengganggu emosi. Jika anda tidak mahu hamil pada ketika ini, maka perkara ini juga akan menyumbang kepada kemurungan. 

Komplikasi dalam kehamilan terdahulu 
Pengalaman hamil dan bersalin yang terdahulu boleh mencorak bagaimana anda rasa mengenai kehamilan ini. Kajian telah menunjukkan bahawa komplikasi dalam kehamilan terdahulu mempunyai kaitan dengan kemurungan pranatal. 

Masalah kesuburan atau keguguran 
Jika anda mengalami banyak kesulitan untuk hamil, atau pernah mengalami keguguran di masa lalu, anda mungkin akan merasa risau mengenai kesihatan kandungan sekarang. 

Penderaan, samada di masa lalu atau sekarang
Kehamilan boleh menjadi penyebab bagikeganasan rumah tangga atau menjadikannya lebih teruk. Bagi wanita yang pernah mengalami penderaan emosi, seksual, fizikal atau melalui tutur kata, memori hitam ini boleh muncul semula akibat kehamilan. Badan anda kini berubah tanpa boleh dikawal, dan ini boleh mengembalikan isu-isu yang telah lama terpendam. 

Anda sepatutnya boleh berbincang dengan selamat dengan doktor anda semasapemeriksaan pranatal, di mana anda boleh memberitahu beliau mengenai sebarang penderaan (dulu atau sekarang) supaya anda boleh mendapat bantuan dan sokongan yang sewajarnya. 

Sejarah kemurungan peribadi atau dalam keluarga 
Jika masalah kemurungan berlaku dalam keluarga anda, atau jika anda sendiri pernah mengalami kemurungan, anda mungkin lebih berkemungkinan untuk menjadi murung. Tetapi bukti menunjukkan bahawa ini meletakkan anda dalam risiko lebih tinggi untuk mendapatkemurungan selepas bersalin atau meroyan (postnatal depression), berbanding kemurungan semasa hamil. 

Semasa pemeriksaan pranatal, doktor anda mungkin akan bertanya mengenai kesihatan mental anda pada masa ini dan terdahulu supaya anda boleh mendapat bantuan apabila anda memerlukannya. 

Bagaimanakah saya boleh menangani kemurungan?

Berehatlah 
Tahan keinginan untuk membuat seberapa banyak tugas yang anda boleh sebelum kelahiran bayi. Letakkan diri anda di tempat teratas dalam senarai perkara yang anda perlu buat. Anda tidak akan mempunyai banyak masa untuk diri sendiri sebaik sahaja bayi anda lahir. Bacalah buku, bersarapan di katil, atau keluar dengan rakan. Menjaga diri sendiri adalah satu perkara yang penting dalam penjagaan bayi. 

Bersenam 
Walaupun ini bukanlah masa yang terbaik untuk memulakan regim senaman yang berat, senaman boleh membantu memperbaiki mood anda. Berenang, berjalan dan kelas senaman pranatal selamat dilakukan semasa hamil. Tahu lebih lanjut mengenai senaman yang disyorkan sepanjang kehamilan dan sasarkan untuk membuatnya tiga kali seminggu. 

Luahkan 
Berbincanglah dengan suami anda dengan jujur. Anda perlukan sokongannya, dan dia hanya boleh melakukan perkara ini jika anda berterus terang. Anda juga boleh meluahkan kebimbangan anda mengenai masa depan dengan rakan-rakan dan ahli keluarga. 

Cubalah terapi atau kaunseling 
Jika anda telah melakukan segala-galanya untuk mengeluarkan diri daripada kemurungan ini selama dua minggu tetapi tidak berhasil, berjumpa dengan ahli terapi atau kaunseling mungkin membantu. Anda perlu mendapatkan seseorang yang boleh dipercayai dan yang anda rasa selamat untuk bercakap tentang hal ini. 

Bilakah saya patut bimbang?Jika anda rasa seperti hendak membunuh diri, atau hilang pertimbangan, tidak dapat menjalankan tanggung jawab harian, atau jika anda mengalami serangan panik, berbincanglah dengan doktor anda dengan segera. Ini sangat penting terutamanya jika anda dapati sukar untuk menjaga diri sendiri dan tidak lalu makan, kerana ini boleh menjejaskan perkembangan bayi dalam kandungan anda. 

Berjumpa ahli terapi atau psikiatri bukan tanda kelemahan. Ia adalah tanda bahawa anda adalah seorang ibu yang baik, yang sanggup mengambil apa sahaja langkah yang perlu untuk menjamin keselamatan dan kesihatan diri dan bayinya. 

Jika kesemua cara di atas tidak berkesan dan kemurungan membuat hidup anda semakin sukar, berbincanglah dengan doktor mengenai ubat-ubatan. Memanglah anda boleh mengambil ubat anti-kemurungan semasa hamil, tetapi anda perlukan bantuan untuk menimbangkan kebaikan dan keburukannya dengan berhati-hati. Ini kerana, terdapat kemungkinan kecil yang kesihatan anda dan bayi boleh terjejas akibatnya. 

Ubat anti-kemurungan yang biasa disarankan oleh doktor ialah fluoxetine, yang mempunyai jenama Prozac. Ia merupakan sejenis ubat anti-kemurungan yang dipanggil selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs). 

SSRIs dipercayai meningkatkan risiko kecacatan jantung pada bayi. Dipercayai juga bahawa mengambil beberapa jenis ubat anti-kemurungan terutamanya venlafaxine (Efaxor) atau paroxetine (Seroxat), atau mengambil gabungan beberapa jenis ubat anti-kemurungan, boleh meningkatkan sedikit kemungkinan untuk gugur. Tetapi kemurungan yang teruk juga tidak baik untuk kesihatan anda dan bayi. Bincanglah dengan doktor anda mengenai apa yang terbaik untuk anda. 
Bagaimana pula selepas saya bersalin?Kajian menunjukkan ada kaitan di antara kemurungan semasa hamil dan kemurungan selepas bersalin, tetapi ini tidak bermakna jika anda murung semasa hamil, anda akan murung juga selepas bersalin. 

Pakar masih mencari jalan terbaik untuk membuat saringan ke atas wanita yang mengalami kemurungan pranatal supaya mereka dapat mengenalpasti siapakah yang berisiko tinggi mengalami kemurungan selepas bersalin. Dengan mempunyai kumpulan sokongan sekarang, yang terdiri daripada rakan-rakan, ahli keluarga, suami, doktor dan ahli terapi, bermakna bantuan telahpun tersedia jika anda memerlukannya selepas bersalin. 

Artikel Penuh Dari BabyCenter


Anda boleh tangani Stress atau Kelahiran Bayi Pramatang Dengan
  • B Complex
  • Omega Guard

Fungsi B Complex Tangani Stress


Fungsi Omega Guard Dalam Kehamilan







Tekanan (Stress) Semasa Mengandung Boleh Pengaruhi Bayi



Tekanan semasa mengandung pengaruhi bayi....

Di antaranya ialah jangan membunuh binatang, jangan menegur sesuatu yang ganjil sekiranya terserempak di jalanan kerana dikhuatiri sesuatu yang buruk akan terjadi terhadap bayi.

Memang kita akui, terdapat banyak variasi di dalam persekitaran perinatal yang boleh menyebabkan perubahan kepada perkembangan bayi.

Contohnya, ibu yang mendapat infeksi rubela pada trimester pertama (iaitu 10 minggu pertama) boleh menyebabkan penyakit jantung kongenital pada bayi.

Ibu yang ketagih arak akan menyebabkan anak mengalami rencatan akal, bantut pembesaran, kecacatan anggota, jantung berlubang dan kecacatan kraniofasial. Gejala ini dikenali sebagai sindrom alkohol-fetal.

Sejauh manakah benarnya dakwaan orang tua-tua dahulu sukar untuk kita buktikan.


Persoalan yang ingin saya timbulkan pada minggu ini, adakah tekanan (stress) yang dialami oleh ibu semasa mengandung mempunyai kaitan dengan perkembangan emosi kanak-kanak?

Tekanan (stress) mempunyai banyak dimensi pengertian. Salah satu daripadanya mendefinasikan tekanan (stress) sebagai sebarang bentuk kesedaran psikofisiologikal yang boleh meletihkan sistem tubuh badan sehingga membawa kepada tidak berfungsi dan berpenyakit.

Ia mungkin berbentuk fizikal seperti penyakit mental seperti risau, gelisah dan spiritual seperti perasaan berdosa dan bersalah. Umum mengetahui bahawa tekanan (stress) menjadi begitu negatif sekiranya ia melepasi paras keupayaan seseorang menanganinya. Ia menjadi positif sekiranya kita dapat menyesuaikan diri dan meningkatkan kekuatan mekanisme adaptasi.

Seperti yang saya telah bincangkan pada minggu-minggu terdahulu, banyak perhatian para doktor ditumpukan kepada kelainan-kelainan mental yang berlaku selepas bersalin daripada melihat kepada masalah-masalah semasa mengandung yang mungkin memberi kesan semasa bayi.

Ini kerana pengetahuan kita tentang sejauh mana kemudaratan yang ditimbulkan sebelum bersalin sehingga memberi kesan ke peringkat bayi sangat terbatas.

Kebanyakan daripada pengetahuan yang ada adalah berkaitan dengan perkara-perkara fizikal sahaja seperti kelahiran tidak cukup bulan dan sebagainya. Pengetahuan yang berkaitan dengan kesan emosi ke atas bayi sangat terbatas dan berkurangan.

Kajian saintifik menunjukkan bukti bahawa bayi memperlihatkan tindak balas kepada bunyi-bunyian sekurang-kurangnya pada minggu ke-20 kandungan. (Hepper & Shahidullah: The development of fetal hearing. dalam Fetal & Materal Medicine Review. 1994).

Ini bermakna jika ibu menunjukkan reaksi stress ketika kandungan 5 bulan dengan memaki hamun serta memperkatakan perkara-perkara yang tidak baik, dikhuatiri akan memberi impak emosi kepada bayi yang dikandungnya.

Para alim ulama menasihati kita tentang perlunya ibu-ibu memperkatakan sesuatu yang baik dan banyak membaca al-Quran ketika mengandung.

Bayi yang di dalam kandungan akan teransang dengan bunyi-bunyian dari ayat-ayat al-Quran yang didengarinya.


Justeru itu diharapkan apabila lahir dan membesarkan kemudian hari, conditioning yang sedia terbentuk disertai dengan keadaan rumah tangga yang penuh hikmah dan suasana persekitaran yang kondusif akan melahirkan insan-insan yang soleh, beriman serta mempunyai daya juang yang tinggi untuk agama, bangsa dan negaranya.


Masyarakat India yang beragama Hindu juga mempercayai bahawa ibu yang mengandung perlu dijaga supaya tidak memudaratkan kandungannya.

Oleh itu, masyarakat India melarang sekiranya mengejutkan ibu mengandung bangun dari tidur dengan cara menggoyang-goyangkan badannya.

Ia dikhuatiri akan mendatangkan rasa terkejut pada ibu yang boleh menimbulkan tekanan (stress) dan memudaratkan bayi yang dikandung. Cara yang mereka cadangkan ialah dengan menguis badannya perlahan-lahan atau membiarkan dia terus tidur.

Pengalaman seharian menunjukkan bahawasanya jika seorang suami mencederakan isterinya ketika mengandung dengan melakukan penganiayaan fizikal berulang-ulang kali, maka anak akan lahir cacat atau dilahirkan tidak cukup bulan. Adakah ini benar?

Kebanyakan kajian perubatan yang dijalankan untuk menjawab persoalan di atas, didapati menuju kepada suatu kesimpulan yang sama iaitu; sekiranya ibu menghadapi masalah psikologi ketika mengandung, ia akan memberi kesan kepada kandungannya.

Ini akan menyebabkan bayi tersebut lahir tidak cukup bulan dan kurang berat badan. (Pagel 1990 & Copper 1996).

Mengapakah terjadinya demikian? Tentu sekali sebab-musababnya hanya Allah Ta'ala sahaja yang mengetahui.

Suatu penjelasan yang mungkin adalah kerana meningkatnya hormon stress dalam diri ibu mengecilkan saluran darah ke rahim, sehingga mengurangkan aliran darah kepada bayi. Kekurangan aliran darah akan seterusnya membina tindak balas tekanan (stress) dalam diri bayi.

Bayi yang mengalami tekanan (stress) akan terdedah kepada risiko lahir tidak cukup bulan, kurang berat badan berbanding usia kandungan yang sebenar.

Keadaan ini menimbulkan masalah kesihatan dan penjagaan setelah lahir kerana mereka mudah terdedah kepada infeksi kuman. Bayi ini juga didapati lebih beremosi dan memerlukan perhatian yang lebih daripada ibu bapa.

Keadaan ini melahirkan lingkaran kemiskinan (vicious cycle) yang berputar di dalam suatu pusingan.


Setelah mengetahui hubung kait di antara tekanan (stress) semasa mengandung dengan emosi bayi kita seharusnya berfikir bagaimana untuk menghalang tekanan (stress) di dalam diri ibu-ibu yang mengandung.


  • Pertama sekali, ibu-ibu haruslah menjaga kesihatan mereka. Ini termasuklah mengambil makanan yang seimbang. Ini penting supaya ibu dan bayi yang dikandung, sihat secara fizikal.
  • Lakukan senaman yang sesuai dan tidak memenatkan. Selain daripada pelvic floor exercise seperti yang dinasihatkan oleh doktor sakit puan, ibu-ibu boleh melakukan gerak kerja relaksasi dan latihan pernafasan.
  • Latihan ini berguna di mana sahaja, sama ada ketika kita tertekan dan keletihan di tempat kerja, semasa menunggu bas atau suami menjemput pulang atau ketika masa kelahiran di dalam bilik bersalin.
  • Rancang supaya anda mempunyai rehat yang mencukupi terutama ketika badan keletihan di siang hari.
  • Anda perlu mempunyai tidur yang cukup di malam hari.
  • Tentu sekali, jika anda mempunyai pilihan, elakkan tekanan berlebihan di dalam hidup anda. Amalkan cara kehidupan yang riang dengan memberi banyak senyuman dan ketawa. Sentiasa bersyukur dengan apa yang ada, moga-moga Allah akan melipat gandakan rezeki dan peluang yang akan anda kecapi.
  • Sebagai seorang yang paling hampir dengan isteri, suami boleh memainkan peranan yang penting untuk membantu mengurangkan stress.
  • Menolong isteri melakukan kerja rumah atau melayan anak-anak dapat memberi ruang kepada isteri untuk berehat. Ini secara tidak langsung membantu mengurangkan tekanan (stress) kepada bayi di dalam kandungan.
  • Suami boleh memberi sokongan emosi yang besar kepada isteri dengan menjadi seorang pendengar kepada permasalahan yang dihadapi oleh isteri. Kaunselor yang paling berkesan bagi isteri adalah suami.
  • Majikan yang bersimpati juga boleh membantu mengurangkan bebanan tugas ketika di tempat kerja.
  • Kerajaan boleh memikirkan cara dengan memberikan cuti khas kepada kakitangan wanita ketika mengandung terutama sekali ketika saat-saat hampir dengan due date.
  • Di samping membolehkan mereka bersedia untuk saat-saat kelahiran, ia membantu mengurangkan tekanan 'pada saat-saat akhir'.

Kita semua boleh melakukan sesuatu. Matlamat akhirnya adalah untuk melahirkan insan yang soleh, warganegara yang sihat, sempurna tubuh badan, akal fikiran, berbudi luhur yang akan menggembleng tenaga untuk memajukan agama, bangsa dan negara yang kita cintai.

Oleh: DR. MOHD. JAMIL HJ. YAACOB
Artikel penuh Dari UtusanOnline



Anda boleh tangani Stress atau Kelahiran Bayi Pramatang Dengan
  • B Complex
  • Omega Guard

Fungsi B Complex Tangani Stress


Fungsi Omega Guard Dalam Kehamilan







B-Complex Shaklee Bagus Untuk Redakan Stress & Wanita Hamil

Apakah B-Complex ?





B Complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu:

  • Thiamin (B-1), 
  • Riboflavin (B-2),
  • Niacin(B-3),
  • Pantothenic acid (B-5), 
  • Pyridoxine (B-6), 
  • Folic Acid (B-9) and 
  • Cobalamin (B-12) 
  • Serta Biotin.


Secara ringkas fungsi Vitamin B Complex

  • Vitamin B1 : mengurangkan kelesuan,keresahan,mempertingkatkan kecerdasan mental,melancarkan peredaran darah,meningkatkan stamina badan,menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisme
  • Vitamin B2 : mengurangkan keletihan mata,katarak,jangkitan lidah,membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik
  • Vitamin B3 : mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah,memperbaiki kesihatan kulit,rambut,sistem pencernaan dan mengelakkan depresi
  • Vitamin B5 : mengurangkan stress fizikal dan mental,membantu mengurangkan penuaan pra matang
  • Vitamin B6 : penting dalam proses asid amino,mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi) ,mengurangkan senggugut,menenangkan emosi,mengurangkan kekejangan otot
  • Vitamin B12 : meningkatkan selera makan,memperbaiki tindakbalas saraf,mengelakkan anemia,keletihan,baik untuk kecerdasan otak,kekuatan fizikal,memori,fokus dan keupayaan seksual
  • Biotin : membantu B Complex menjadi lebih efektif,mengurangkan rabun,rambut beruban,ekzema dan keradangn kulit
  • Asid Folik : kesihatan fetus,mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks,anemia,stress,ulser mulut


Vitamin B adalah bersifat larut air,oleh sebab itu,sebarang lebihan akan terus disingkirkan melalui sistem pencernaan( sebab itu air kencing akan berwarna kekuningan jika mengambil vit.B) ,jika tidak berwarna kekuningan ,itu bermakna anda kekurangan vitamin B...


Apa kebaikan vitamin B complex sebenarnya?

Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untuk mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.


Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya?

Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah: 

  • gandum, 
  • daging, 
  • susu, 
  • kacang hijau, 
  • ragi, 
  • beras, 
  • telur, 
  • buah-buahan, 
  • hati, 
  • ikan, 
  • ginjal, 
  • kentang manis 
  • dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Compleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.


Apa kelebihan vitamin B complex Shaklee?

Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee. Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :

# Sistem penyerapan bioaktif berpaten
# Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
# Peningkatan penghantaran zat
# Tablet mudah ditelan


Siapa sebenarnya yang perlu B Complex? 

Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang:


  • Terdedah kepada sinaran matahari
  • Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
  • Mereka yang mempunyai sakit kencing manis, tekanan darah tinggi, migraine
  • Mereka yang tidak dapat fokus dalam pekerjaan yang dilakukan.
  • Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
  • Mereka yang nak nampak cantik dan muda
  • Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
  • Wanita yang mengambil pil perancang


Maka, jika anda mempunyai kekangan dalam memastikan pengambilan vitamin B yang lengkap, cubalah amalkan pengambilan suplemen B Complex. Bila kita tahu fungsi dan kebaikkan B Complex..automatik kita akan berdisiplin utk makan hari2.. B Complex membantu badan lebih bertenaga, lebih sihat, ceria dan mood lebih stabil di samping dapat mengawal tekanan yang kita hadapi.

Kredit to MamaFaiz






Khamis, 25 Disember 2014

Bilangan Sperma Pengaruhi Peluang Untuk Hamil

Soalan
Saya sudah berumah tangga selama 1 tahun dan selama setahun ini kami hanya berjumpa dua minggu sekali kerana bertugas di negeri yang berlainan. Saya memohon kepada pihak doktor untuk memberi nasihat dan pandangan untuk membolehkan kami mendapat zuriat memandangkan usia saya menjangkau 38 tahun. Adakah kekerapan hubungan seks dan kedudukan selepas hubungan seks juga mempengaruhi masalah ini?



Jawapan

Banyak proses yang perlu dilalui sebelum doktor dapat memastikan rawatan yang terbaik. Pada peringkat awal, kesihatan anda berdua akan diperiksa untuk memastikan adalah baik.

Hubungan seks yang normal ialah dua hingga tiga kali seminggu. Pun begitu, kejayaan untuk hamil bergantung kepada proses pengovulan (proses bertelur), hubungan seks sewaktu subur, bilangan dan pergerakan sperma (benih suami) yang normal, tiada penyumbatan pada salur Fallopio dan juga persekitaran rahim yang normal.

Sewaktu wanita berada di peringkat subur dan melakukan hubungan seks, maka sperma akan memasuki faraj atau vagina pada masa yang tepat, sperma ini akan dilindungi daripada persekitaran faraj yang berasid. Hal ini dapat memelihara sperma daripada lendiran mukus semula jadi.

Antara faktor yang mempengaruhi sama ada sperma itu berjaya sampai kepada ovum termasuklah kebolehannya untuk berenang dan pergerakan rerambut halus (silia) yang terdapat pada salur Fallopio. Pergerakan silia ini akan membantu sperma untuk sampai kepada ovum.

Secara purata, sebanyak tiga milimeter (ml) air mani atau semen yang akan diejakulasi ke dalam faraj. Terdapat 60 juta sperma dalam satu ml air mani. Ini bermakna hampir 200 juta sperma akan memasuki faraj semasa proses ejakulasi berlaku tetapi hanya satu sperma yang diperlukan untuk proses persenyawaan. Sekiranya bilangan sperma di bawah aras 20 juta per ml, maka peluang untuk hamil ialah rendah.

Sperma dapat hidup dalam mukus (lendir) pangkal rahim antara 48 hingga 72 jam. Justeru, hubungan seks hendaklah dilakukan sekurang-kurangnya pada selang sehari semasa waktu subur. Hal ini kerana ovum hanya boleh disenyawakan di dalam masa 12 hingga 24 jam setelah dikeluarkan, maka penting untuk sperma berada di luar ampula untuk menunggu masa bersenyawa dengan ovum. Ini bermakna waktu yang amat sesuai untuk melakukan hubungan seks ialah sebelum proses pengeluaran ovum atau pengovulan. Bagi wanita yang mempunyai kitar haid selama 28 hari, masa yang sesuai bermula pada hari ke-11 hingga ke-16. Jika hubungan seks berlaku setelah proses pengovulan, peluang untuk hamil rendah.


Kitaran haid 28Hari

Hubungan seks yang kerap bukan pada waktu yang tepat tidak mencukupi. Hubungan seks amatlah penting dilakukan pada waktu subur. Waktu subur dapat dikira dari jarak masa kitar haid yang sebelumnya, melalui carta suhu, atau melihat perubahan kelikatan mukus (lendir) pangkal rahim. Sperma perlu berada di dalam salur Fallopio pada waktu subur.

Dengan mengadakan hubungan seks sekurang-kurangnya pada hari ke-11 daripada kitaran haid bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang normal, maka peluang persenyawaan berlaku adalah tinggi. Pada hari-hari berikutnya, kekerapan hubungan seks boleh dilakukan mengikut kehendak pasangan masing-masing.

Menahan diri daripada melakukan hubungan seks sebelum waktu subur bagi tujuan menambahkan bilangan sperma dan meningkatkan kesuburan hanyalah suatu mitos. Bilangan sperma akan meningkat tanpa melakukan hubungan seks selama dua hingga tiga hari,

tetapi ramai lelaki yang subur boleh menghasilkan jumlah sperma yang mencukupi melalui hubungan seks dengan lebih kerap.

Terdapat dua sebab pasangan suami isteri tidak melakukan hubungan seks dalam jangka masa yang lama. Pertama, risiko terlepas waktu pengovulan dan kedua, sperma akan menjadi kurang aktif. Oleh itu, penting untuk mengagak masa pengovulan berlaku supaya hubungan seks dapat dilakukan dua hingga tiga hari sebelumnya. Turut diberikan perhatian ialah kehadiran sperma yang subur dan bersedia untuk bersenyawa sebaik-baik sahaja ovum dikeluarkan.

Wanita tidak perlu baring selepas hubungan seks dilakukan. Persenyawaan terjadi apabila sperma sampai ke salur Fallopio dan bersenyawa dengan ovum. Kehamilan berlaku daripada hubungan seks dalam pelbagai posisi. Pergerakan sperma tidak bergantung pada posisi tertentu yang harus dikekalkan oleh wanita.

Oleh itu, wanita tidak perlu untuk berbaring di atas katil atau berehat seketika setelah melakukan hubungan seks. Menurut petua orang tua, dengan meletakan bantal di bawah punggung atau menaikkan kaki selepas selesai melakukan hubungan boleh membantu dalam proses persenyawaan sebenarnya kurang tepat.

Anda berdua perlu bersegera berjumpa doktor bagi menjalani pemeriksaan dan ujian bagi mendapatkan zuriat. Selain itu anda bolehlah mencuba cadangan Set Kesuburan  Ini.... InshaAllah




Petikan Artikel dari Utusan Online - Kesihatan





Rabu, 24 Disember 2014

#KelasOnline - Vitamin E Untuk Kesuburan Dan Vitamin Cinta By Master Anida

Kelas Online
Vitamin E Untuk Kesuburan & Vitamin Cinta
by MasterAnida
23 Disember 2014
9.00 malam Hingga 10.00 malam




Perkongsian dari Master Anida yang bertajuk VITAMIN E untuk KESUBURAN dan VITAMIN CINTA... Tajuk yang meletop, hot & sensasi...ehehehe.... tersangatlah teruja kami mendengarnya. Kelas patut habis pukul 10 malam tapi hampir 12 malam baru habis... semangatkan kami. Anda yang inginkan cahaya mata, patut baca entry fza kali ni. Fza memang nak share ngan anda semua apa yang fza dapat malam tu... jom mulakan kelas......study baik-baik ye...
PENTING UNTUK ANDA YANG INGINKAN ZURIAT....


Tahukah Anda apa makna KESUBURAN?
  • KESUBURAN adalah kebolehan melahirkan zuriat. Jadi parents. So, nk tahu kita subur ke tidak, tunggu bila dh kahwin & jadi mak ayah, ada anak, itu bermakna kita suami isteri subur.


Selalunya masalah KESUBURAN biasanya mesti orang tuding jari kat wanita kan?
Mungkin sebab isteri yang bawa baby. Jadi isteri yang kena kata TIDAK SUBUR andai kalau isteri tak pregnant2 lagi. Kesian si isteri sedangkan punca KETIDAKSUBURAN ini bukan berpunca dari isteri sahaja tetapi dari banyak faktor.

Mengikut dari Google, % sama je suami & isteri yg menyumbang kpd ketidaksuburan. Cuba anda lihat carta dibawah. 


Peratus tidak subur si Isteri & Suami sama sahaja 30%

Biasanya apa masalah yg menyumbang kpd ketidaksuburan?
Jawapan dari rakan kami :-
Punca Penyebab Masalah Kesuburan
  • Pra-testikular iaitu hormon terganggu mengakibatkan testis tidak teransang dan bermasalah menghasilkan sperma. 
  • Testikular iaitu sperma yang sihat tidak dapat dihasilkan berpunca dari sel yang rosak.
  • Post testikular iaitu gagal berejakulasi walaupun berupaya menghasilkan sperma yang normal.
  • Pemakanan, stress, rokok tu faktor yg menyumbang. 

Masalah kesuburan wanita?
  • Gangguan pada telur
  • Tiub fallopio tersumbat
  • Endometriosis
  • Masalah pada rahim

Masalah kesuburan lelaki?
  • Sperma tak matang
  • Gangguan pada pergerakan  sperma

Vitamin E ni siapa yang bagus makan? 
SUAMI atau ISTERI?
  • Vitamin E untuk kesuburan memang lagi bagus utk LELAKI.

Kalau kita tengok point kat atas tadi faktor yg menyebabkan ketidaksuburan lelaki ialah masalah SPERMA kan? Anda tahu tak sperma normal bentuknya macam mana?

Nilah bentuk sperma yang normal,


Kenali Sperma
Bentuk seakan Berudu, ada kepala dan berekor, kepalanya tidaklah besar, ekor pula tak bergulung. Selain itu kepalanya mesti 1 taknak  ada 2 kepala ye.


Sebab itulah Vitamin E  ni sangat2 membantu untuk kesuburan lelaki. Vitamin E ni untuk lelaki kerana
Vitamin E dapat membantu menghasilkan sperma yang sihat dan membantu pergerakan sperma. Selain itu, Vitamin E juga membantu melindungi sperma dari cepat rosak.


Untuk wanita pula, ia membantu menaikkan nafsu. Tetapi wanita yang nak pregnant tak digalakkan ambil Vitamin E kerana kandungan dalam Vitamin E boleh menyebabkan keguguran. Ini kerana Vitamin E tinggi Antioksida. Sebelum pregnant boleh ambil Vitamin E kerana ia membantu melindungi kita dari keguguran. So bila tahu kita pregnant, lebih baik kita stopkan Vitamin E.


Kenapa biji anggur sangat berkait rapat dgn lelaki?
  • Boleh pekatkn air mani serta banyakkan sperma

Cuba perhatikan biji anggur dibawah, ia menyerupai apa ya?

  • Seperti testis lelaki kan..
  • Sebab tu biji anggur ni digunakn utk kesuburan lelaki. 
  • Bentuk dia pun Allah dah jadikan rupa yg sama. 


Fungsi Vitamin E untuk Kesuburan:-

Fungsi Vitamin E

Apa fungsi Selenium dalam Vitamin E?
  • Selenium dalam vitamin E sangat penting dalam pembentukan sperma yang sempurna. Kekurangan selenium menyebabkan penghasilan sperma yang ekornya cepat putus. Kajian juga menunjukkan dgn pengambilan selenium bilangan sperma bertambah 2 kali ganda.
Nota : Ekor cepat putus memang dah tak boleh berenang masuk dalam tiub fallopio.


Antara fungsi SELENIUM


Fungsi Selenium dalam Bahasa Inggeris, Anda Boleh translate dalam Bahasa Melayu kalau tak faham ya.

Testimoni Customer Shaklee:
Salah seorang suami customer yg mkn Vitamin E, dia cakap lambat pancut.
Si isteri merasa puas. bahagiakan!! ehehe


Gambar dibawah pula keadaan sperma if mkn vitamin E


Bentuk Sperma sebelum makan Vitamin E
Selepas makan Vitamin E, hasilnya:
  • Sperma bertambah
  • Bentuk sempurna (tidak 2 kepala)
  • Pergerakan sperma tak melenggang kangkung

Selain VITAMIN E, apa lagi yang terkandung dalam SET KESUBURAN lelaki?



Set kesuburan selain dari Vitamin E
Zink Complex
  • Merupakan mineral penting utk menambahkan bilangan sperma yang berkualiti dan berfungsi. Ikut logik, Peluang utk hamil tinggi sbb berjuta2 sperma yang sihat berenang mencari telur.

GLA Complex
  • Membantu menstabilkan hormon dan memastikan kitaran haid teratur
  • Menghasilkan mukus serviks yg berkualiti dan banyak. Mukus yg bkualiti membantu sperma berenang terus ke uterus.
  • Menguatkn plasenta dan mewujudkan persekitaran yg baik utk telur disenyawakan
Nota :
GLA boleh consume once dh period
Sbb dia bantu utk hormon dan kulit. Bila dah period hormon berubah.
Sbb dia memang fungsi utk hormon wanita.


B Complex
  •  Membantu mengurangkan stress yang mana boleh menganggu proses persenyawaan.
  • Asic folic dlm B Complex penting utk mengurangkan risiko keguguran dan kecacatan pd bayi.


Alfalfa Complex
  • Alfalfa sememangnya dikenali sbg kacip fatimah moden. Juga membantu mengurangkan angin dlm badan. Org kata kalau banyak angin susah nak pregnant
  • Alfalfa juga membantu menyelesaikan masalah keputihan. Keputihan mengganggu persenyawaan dan kehadiran keputihan juga dapat merosakkan sperma.


Suplemen yang lain yang boleh membantu KESUBURAN

Coq Health
  • Membantu pergerakan sperma dan melindungi sperma dari rosak. Dan memanjangkan jangka hayat sperma
  • Utk lelaki yg merokok sangat digalakkan ambil COQ. Sebab orang merokok ni memang sperma dia lemah & mudah kena mati pucuk.

Contohnya 7hb waktu isteri subur. Tp 1hb dia dah buat dah. Tp sperma yang sihat & berkualiti mampu hidup hingga ke waktu subur utk mensenyawakan ovum.
Waktu subur setiap org lain2.

Nak kira waktu subur boleh klik link ni Kiraan Waktu Subur

Nota :
Ovum kita 1 je setiap bulan yang keluar
So memang bergantung pada kuantiti & kualiti sperma merebut utk mensenyawakan ovum
Sperma boleh hidup sehingga 7 hari


Antara makanan yang kaya dengan Selenium





Vitamin CINTA dan Fungsinya


Fungsi Vitamin Cinta - Vitamin E & Alfalfa
Apa VITAMIN CINTA ni?
  • Untuk kembalikan kehangatan seperti malam pertama
  • Vitamin untuk suami & isteri

Vitamin ape yg mengembalikan malam pertama tu?
  • Vitamin E dan Alfalfa Complex

Penting:
VITAMIN E ibarat TONGKAT ALI 💪
ALFALFA ibarat KACIP FATIMAH 👸
Keduanya ibarat JAMU MODEN



Doa untuk dapatkan zuriat





Amalan zikir untuk mendapatkan zuriat
Amalkn sentiasa. 
Niat dalam hati moga Allah membentuk zuriat dalam rahim kita.




Alhamdulillah..
Selesai sudah. Moga ilmu yang dishare Master Anida ni, kita manfaat bersama ya.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...