Pages

Memaparkan catatan dengan label 3 Gem. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label 3 Gem. Papar semua catatan

Sabtu, 18 Oktober 2014

Meal Shakes - Kepentingan Nutrien Di Dalam Meal Shakes Shaklee


Antara Vitamin & Mineral yang terkandung di dalam MEAL SHAKES adalah :

VITAMIN A

Fungsi Vitamin A
Boleh ditukarkan menjadi retinal & retinoic asid, iaitu jenis lain dalam keluarga vitamin A
Penting untuk tumbesaran tulang & gigi bagi kanak-kanak
Membantu memelihara kulit yg sihat & membantu mencegah lapisan mulut, hidung, tekak, paru-paru, penghadaman & saluran kencing dari di jangkiti kuman.
Menolong badan kita mengatur sistem imun bagi mencegah & melawan penyakit.

Kesan Kekurangan Vitamin A
Lemah daya penglihatan pada waktu malam @ rabun malam
Kekeringan pada bahagian mata
Lemah daya tahan badan & ini akan terdedah kepada penyakit
Kulit menjadi kering & gatal, hilang selera makan.
Tulang & gigi menjadi lemah


VITAMIN B1 @ THIAMINE

Fungsi Vitamin B1
Pencerakinan & penggunaan karbohidrat, lemak & protein
Memelihara sistem saraf & otot yg sihat serta fungsi jantung yang normal
Membentuk ATP- iaitu bahan api untuk badan bekerja. 
Vitamin B1 akan bekerja seiringan dengan Vitamin B2 & B3.

Kesan Kekurangan Vitamin B1
Keletihan, lemah badan & kurang selera makanKegelisahan & gangguan tidur'Beriberi' sejenis penyakit "Metabolic Disorder" dengan gejala seperti cirit birit, bengkak buku lali & kaki, kebas tangan & kaki, kesakitan & kegagalan jantung
Sakit pada bahagian Abdomen
Sembelit
Gangguan mental & emosi


VITAMIN B3 @ NIASIN

Fungsi Vitamin B3
Niasin ditukarkan kepada niasimid dalam tubuh
Diperlukan oleh enzim-enzim yang merubah makanan kepada tenaga.
Membantu mengekalkan sistem perkumuhan & saraf yang sihat
Pada dos yang tinggi ia mampu mengurangkan kolestrol (untuk dos yang besar perlu dapatkan nasihat dari pakar kesihatan)

Kesan kekurangan Vitamin B3
Pada kes yang teruk, boleh menyebabkan penyakit Pelagra ( sejenis penyakit kult yang menyebabkan kulit pecah-pecah, cirit & sakit mulut)  


VITAMIN B6 @ PIRIDOKSIN

Fungsi Vitamin B6 
Diperlukan oleh tubuh untuk metabolisme & penyerapan protein & juga metabolisme karbohidrat.
Membantu membina sel darah merah & meningkatkan fungsi sistem saraf & otak

Kesan Kekurangan Vitamin B6
Anemia
Gatal-gatal pada kulit & kulit bersisik
Sawan


VITAMIN B12 @ SIANOKOBALAMIN

Fungsi Vitamin B12
Membina bahan ginetik & membantu pembentukan sel darah merah.

Kesan Kekurangan Vitamin B12
Anemia (kekurangan darah) yg membahayakan serta kerosakan saraf


VITAMIN C

Fungsi Vitamin C
Antioksidan yg diperlukan oleh tubuh , termasuklah pertumbuhan & penggantian tisu, fungsi kilang adrenal & untuk gusi yg sihat.
Pengeluaran hormon antistress & interferon, sejenis protein sistem imuniti.
Untuk metabolisme folik asid, tairosin & phenylalanine.
Mengurangkan gejala penyakit asthmaMencegah daripada kesan merbahaya pencemaran, menolong mencegah kanser,memelihara jangkitan penyakit & meningkatkan imuniti
Meningkatkan penyerapan zat besi
Agen pembentukkan kolagen
Mengurangkan paras kolestrol tidak baik (LDL)

Kesan Kekurangan Vitamin C
Lemah badanSakit2 & sengal badan
Bengkak gusi Hidung berdarahScurvy (pendarahan pada badan, lebam-lebam & gusi berdarah, gigi mudah tercabut, pendarahan dalam otot & sendi)
Anemia


VITAMIN D


Fungsi Vitamin D
Diperlukan untuk penyerapan kalsium & fosforus.
Untuk tumbesaran tulang & gigi yang normal pada kanak-kanak.
Mencegah otot menjadi lemah & terlibat dalam mengatur denyutan jantung
Penting dalam pencegahan kanser
Tingkatkan imuniti
Perlu untuk fungsi tairoid pembekuan darah normal.

Kesan Kekurangan Vitamin D
Ricket pada kanak-kanak ( cacat tulang terutama tulang belakang, kaki & tengkorak, tulang mudah patah, bengkak sendi & lemah otot)Osteomalacia pada orang dewasa (tulang menjadi lembut yang menyebabkan sakit pada bahagian kaki, pinggang, leher & tulang dada, mudah patah, kejang otot pada tangan & kaki)


VITAMIN E

Fungsi Vitamin E
Antioksidan yg penting dalam pencegahan kanser & penyakit kardiovaskular
Baiki peredaran darah, memperbaiki tisu
Pelihara pembekuan darah secara normal & penyembuhan  serta memudarkan parut
Baik untuk lelaki tingkatkan pengeluaran air mani
Mencantikkan kulit  

Kesan Kekurangan Vitamin E
Mudah radang & Odema (pengumpulan air dalam tisu) pada bayi
Penuaan kulit sebelum usia
Rambut gugur
Anemia 


VITAMIN B9 (FOLIC ASID)

Fungsi Vitamin B9
Untuk pertumbuhan & perkembangan sel
Bantu pertambahan sel darah merah
Bagi ibu hamil baik untuk mengelakkan kecacatan bayi
Meningkatkan kesihatan otak

Kesan Kekurangan Vitamin B9
Anemia
Mudah letih
Masalah Kurang berat badan
Hilang selera makan


PROTEIN

Fungsi Protein
Sebagai Enzim, mempercepatkan reaksi biologis
Sebagai alat pengangkut & penyimpan 
Menjaga kekuatan & daya tahan tulang & kulit
Sebagai pertahanan tubuh & Imunisasi pertahanan tubuh
Mempercepatkan pembaikkan luka

Kesan Kekurangan Protein
Gangguan pertumbuhan terutama kanak-kanak
Tekanan darah rendah
Anemia
KeletihanTerencat akal
Ketahanan badan yg rendah

Banyakkan Nutrien yg terkandung dalam MEAL SHAKES Shaklee ni...sebab tu lah MEAL SHAKES sangat sesuai untuk dicadangkan kepada kanak-kanak yang sedang membesar ni...bukan sahaja kanak-kanak, orang dewasa pun boleh juga amalkan..





Khamis, 10 Julai 2014

Jus Tembikai Laici Esp - Macam-macam Khasiat


JUS TEMBIKAI LAICI ESP

Hari ini saya ingin berkongsi minuman jus tembikai laici Esp. Dalam cuaca panas begini memang sesuai mengambil minuman jus buah-buahan dan sebaiknya di sediakan sendiri kerana kita boleh mengawal kandungan gula. Kandungan vitamin C dan beta-karotena dalam tembikai mampu mencegah penyakit jantung. Tembikai juga mempunyai sumber lycopene yang membantu dalam mengurangkan risiko kanser prostat, payudara, endometrium, paru-paru dan kanser kolon.

Saya bukannya pakar pemakanan tetapi suka berkongsi kebaikan dari makanan yang di ambil terutamanya untuk  manafaat kesihatan bersama.

Baiklah, jus tembikai laici Esp ini sangat mudah di sediakan dan benar-benar puas di nikmati dan menghilangkan dahaga. Resepi ni pon saya google tetapi saya tidak memasukkan gula kerana bagi selera saya sirap laici dan rasa manis asli dari tembikai sudah cukup membuatkan minuman ini manis dan sedap.

Jom baca khasiat Esp... 1001 manfaat... 

1. RAHSIA AWET MUDA / ANTI-PENUAAN 
Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan memperkuat otot bagi memastikan kita sentiasa bertenaga. Kandungan yang terdiri daripada Asid Amino membina dan memperkuat otot tubuh, kuku, rambut, darah, organ, kulit dan kelenjar. ESP juga mengandungi 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain.

2. MEMPERTINGKATKAN HORMON WANITA 
Khasiat berikutnya adalah untuk mempertingkat fungsi hormon wanita. Ramuan yang ini terdiri dari kacang soya. Kacang soya adalah tumbuhan yang kaya dengan isoflavon yang berfungsi sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dalam darah disamping mencegah osteoporosis dan penyakit jantung. Ia juga baik untuk mencegah gejala ‘hot flashes’ sebelum menapous dan membantu mencegah kanser serta anemia.

3. RAHSIA KULIT CANTIK & ANJAL 
Bagi wanita yang mementingkan kecantikan kulit. Anda disarankan untuk mengamalkan pengambilan ESP. ESP merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan dan bertindak sebagai agen anti-penuaan. Mengembalikan keanjalan kulit supaya kulit kekal cantik dan gebu. Di samping memperkuat otot sekaligus mempercepat pemulihan luka dan menghilangkan parut.

4. MEMULIH FUNGSI PROSTAT LELAKI 
Genistein yang terkandung dalam kacang soya telah dibuktikan mempunyai keupayaan bagi mencegah pertumbuhan dan menghalang sel kanser daripada merebak. Ia berfungsi dengan memusnahkan radikal-radikal bebas dalam sel-sel tubuh kita sebelum radikal bebas sempat bermutasi daripada DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga melindungi dan menjaga rahim dan ovary serta kitaran haid dan prostat.

5. MEMBERI TENAGA SEGERA 
Salah-satu rahsia yang menjadi pilihan kebanyakan para pembeli adalah kerana ESP Shaklee terbukti berkesan dalam memulih dan memberi tenaga segera untuk individu yang aktif, ibu menyusu, ibu hamil, ibu berpantang, wanita bekerjaya yang sibuk dan mereka yang mempunyai gaya hidup yang lasak. ESP membekal tenaga segera dan meningkatkan sistem imun sekaligus memulihkan kepenatan, mencegah migrain, insomnia dan gejala stress yang disebabkan kemurungan, kebimbangan, ketakutan, tekanan kerja dan sebagainya.

6. MENGURANGKAN PIGMENTASI 
Ramuan utama ESP Shaklee adalah kacang soya. Kacang soya atau nama saintifiknya Glycine Max dianggap salah-satu daripada 7 “super-foods” yang wujud di dunia. Hasil kajian para saintis telah membuktikan lecithin dalam soya dapat melancarkan peredaran darah, menyahtoksin bahan buangan sel dan lain-lain. Fungsi lecithin soya ini juga melambatkan proses rambut beruban, menyelesaikan masalah keguguran rambut dan keadaan rambut yang kusam. Disamping mencegah masalah pigmentasi dan kulit berjeragat.

7. MENINGKATKAN KEUPAYAAN MEMORI 
Semakin meningkat usia seseorang bermakna daya keupayaan untuk mengingat akan menurun. Keupayaan memori seseorang memang berkadar langsung dengan peningkatan usia. Pengambilan ESP Shaklee secara konsisten akan dapat mempertingkatkan keupayaan daya ingatan. Kacang soya mengandungi isoflavones yang bertindak sebagai penerima atau perangsang estrogen dalam otak manusia, terutama dalam hippocampus iaitu kawasan penting untuk memori manusia.

Kesimpulannya, ESP Shaklee mempunyai 1,001 manfaat dan setiap individu dalam keluarga anda berpeluang untuk berkongsi dan mengambil ESP Shaklee bagi pelbagai tujuan.


JUS TEMBIKAI LAICI ESP

Bahan A
---------
~ 1/2 biji buah tembikai - ambil isinya

~ 4 sudu makan gula 

~ 50ml air sejuk

~ isi laici

~ ESP Shaklee

Bahan B
--------

sirap laici dalam tin 

1/2 sudu teh sirap ros 

Blender Bahan A... lepas blender Bahan A, campur Bahan B..

Ok siap.. hidangkan.. jom berbuka... 




Ahad, 6 Julai 2014

Esp dan Meal Shake denganTestimoninya



TESTIMONI

dapat respon dari cust.. dia minum Esp+Meal Shake.. sistem pembuangan dia jadi lancar.. perut nya selesa.. bagi baby nyusu pon tak penat seperti selalu.. selain dr minum Esp+Meal Shake.. dia ada makan Lecithin+Alfalfa+Herblax.. tak mustahil lah kalau sistem pembuangan dia menjadi lancar... malah dia bertenaga untuk berpuasa sambil nyusu kan baby... dah jadi hidangan utk family pula... hubby nya dr tak suka, 1 kali try... terus sukakannya...tak rugi beli.. sbb sedap..



Cadangan Set Combo Puasa



Kita ada menyediakan Cadangan Set Combo Utk Bulan Puasa ni bagi membantu anda utk menjalani puasa dengan lebih bertenaga.. melakukan solat 5 waktu dengan cergas tanpa rasa mengigil atau lembik.. kurang rasa lapar seperti biasa... 

#Performance Drink
~ membantu mencegah dehidrasi
~ membantu tubuh kita menjaga bendalir agar tidak kekeringan
~ baik untuk ibu mengandung, menyusu, cirit birit, kanak2 demam

#Meal Shakes
~ untuk anak2 yg kurang selera makan, anak2 yg kerap selesema/demam (1 tahun keatas)
~ untuk anak2 sembelit, ekzema, asma
~ untuk pelajar yg selalu letih/kurang perhatian dalam kelas
~ individu yg kurang berat badan

#Esp
~ untuk tenaga (menahan lapar)
~ mencegah penyakit jantung/kulit bermasalah
~ pesakit kencing manis, anemia, berat badan berlebihan, kolestrol
~ bagus untuk ibu mengandung, menyusu, berpantang, 
~ Nota: Esp tidak digalakan diamabil bersama vitalea


Maksima kan Ramadhan bersama kebaikan Shaklee



Ramadhan - Esp vs Kurma



Cara Minum ESP Shaklee Di Bulan Puasa

♡♡ Nak puasa ramadhan?  Haa.. amalkan cara makan ni. Yelah, masa puasa kan lain sikit caranya. 

Cara terbaik untuk minum masa puasa ialah kita ambil semasa sahur. 
~ Campurkan 1 sudu besar ESP bersama minuman kegemaran semasa sahur. Jika anda nak minum lebih sekali, ambil semasa berbuka. Step dia sama macam waktu biasa. Yang berbeza cuma masanya saja. 

☆ Bagi hasil terbaik, ikut Sunnah Nabi. Lambatkan waktu sahur, sejam sebelum subuh kita bangun dan makan ek. Kemudian segerakan berbuka. 

~ Kisarkan ESP dengan kurma semasa berbuka. Anda dapat pahala ikut Sunnah..

☆☆ Ingat Sabda Nabi Muhammad SAW

Daripada Sahl bin Sa'ad bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:
Manusia sentiasa dalam kebaikan selagi mereka menyegerakan berbuka puasa.” - Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim.

"Selama UmmatKu melambatkan sahur (hingga dekat waktu Imsak) dan menyegerakan berbuka puasa pada waktunya,senantiasa berada dalam kebajikan."
(H.R Ahmad yg bersumberkan dari Abu Dzar)

“Bahawa Rasulullah S.A.W berbuka puasa dengan beberapa biji rutab sebelum bersolat. Sekiranya tiada rutab, maka dengan beberapa biji tamar, dan sekiranya tiada tamar, maka Baginda minum beberapa teguk air.” - Hadith Riwayat Imam Ahamd dan Tirmizi, katanya hadith ini hasan)





Jus Tembikai mix Esp



Jus Tembikai Mix Esp

Cara nak buat jus buah-buahan dengan 3 Gem Shaklee (Meal Shakes, Esp, Performance Drink)

Bahan-bahan
1) Buah-buahan (tembikai, epal, limau dll)
~ tengok tu, mcm2 hubby beli.. minta 2 jenis je.. tapi mcm2 dibelinye.. stok sebulan kot. 
2) Shake & Take
~ untuk kisar/shake buah2 tu
3) Performance Drink ; Meal Shake ; Esp
~ terpulangle nk guna yg mana, ikut citarasa anda. Kesemuanya sedap.

Cara2 membuat jus
1) Kisar Buah dengan Shake & Take... terpulang anda nk pilih buah yang mana.. macam saya nak pilih tembikai merah.. 
2) Letakkan sesudu Esp Shaklee/Meal Shake/Performance (letak kesemuanya pon boleh)
3) Kisarkan Ais Batu bagi hancur (utk minum segera, kalau untuk simpan berbuka, simpan dalam peti ais, waktu nak minum, letak ais ketul)
4) Hidangkan

# Pasti si manja anda terujakan.. ni cara supaya kita boleh bg si manja utk belajar puasa.. 

#boleh buat utk hidangan 1 keluarga

Khasiatnya:
#badan bertenaga
#kulit cantik, gebu, cerah
#rasa kenyang yg lama, (lepas raya boleh selim melim sbb tak ambil mknn yg byk waktu berbuka)
#nak terawih pon tak rasa letih sbb tenaga bertambah

Shake n Take



Buah-buahan yg hubby beli.. Banyak.. stok sebulan

Yeah!! Siap.. Mudah dan senang



Jus Dragon Fruit mix Esp


Jus Dragon Fruit mix Esp

Dah Siap.. tinggal nak dihidangkan


Ingatkan buah Dragon tak masak. Risau je.. rupanya cantik.. banyak air.. manis..

Yes.. Ice Blended "DRAGON FRUIT MIX ESP" tak tahu pe rasa nya.. kawan kata sedap... tu yg teringin nak mencuba.. tak susah pon.. dengan Shake n Take.. nak buat jus pe2 pon menjadi mudah.. 

Tahu tak anda.. Esp ni banyak khasiat nya..memang sesuai utk tambah tenaga bulan Ramadhan ni.. setiap kali sahur dan berbuka.. pasti dengan Esp.. pelbagaikan rasanya soya nya..perghhh.. memang sedap...  

ESP - Soy Protein Isolate Powder
*membekalkan tenaga (menahan lapar)
*menyuburkan kesihatan kulit, rambut, kuku dan otot
*penting utk kanak2, 
*ibu menyusukan anak
*mereka yg pulih daripada sakit
*mengoptimumkan penyerapan nutrien lain
*mencegah penyakit jantung
*kulit bermasalah
*pesakit kencing manis, anemia, berat badan berlebihan, kolestrol
*bagus bagi ibu mengandung, berpantang



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...