Pages

Selasa, 24 Mac 2015

Bahaya soya GMO. Lelaki Tak Boleh Makan Soya? Soya Penyebab Kanser

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Bahaya soya GMO. Lelaki tak boleh makan soya? Soya penyebab kanser?

Beza GMO ngan non GMO ...

Non GMO soya. Ni soya yang asli. Tiada campuran mana-mana bahan.
GMO ni bahan genetik yang disuntik dalam tumbuhan dan even binatang dengan mengubah genetik asal..
*Tu yang ayam makin lama makin gemuk berbanding dulu-dulu
*Buah nampak segar bugar dan tahan lama
Bila sebarang organisma yg telah diubah genetiknya tak kiralah jagung ke, sayuran ke @ apa-apa tanaman yg kita ubah utk tujuan tertentu spt membolehkn ianya tumbuh dgn cepat/ serangan serangga. Ianya adalah beracun...
**Esp ni tiada langsung pun suntikan or campuran. Sbb tu esp tidak menyebabkan kanser.


Apa dia GMO soy n NON-GMO soy ni?

GMO stands for Genetically Modified Organisms, which refers to any food product that has been altered at the gene level. Genetically modified foods are also frequently described as “genetically engineered”, “genetically altered” or “genetically manipulated.”

Senang kan? kiranya sebarang organisma yang telah diubah genetiknya..tak kisahlah jagung ke soya ke apa2 tanaman lah pendek kata..memang kita ubah genetiknya untuk tujuan tertentu seperti membolehkan ianya tahan kepada serangan serangga atau sebarang racun, lebih cepat tumbuh dan dipasarkan (tujuan ekonomi) , dan meningkatkan hasil tanaman. Tapi dalam sedar tak sedar rupanya GMO ni telah membahayakan manusia..apa yang bahayanya GMO Soy?


Ini antara bahaya GMO Soy

Liver Changes

According to Molecular Geneticist Molecular geneticist Michael Antoniou on the Natural News website, GMO soy has been found to alter the activity of the liver in mice and rabbits. According to Antoniou, these findings suggest possible liver damage and toxemia related to GMO soybean consumption.

Alllergic Reactions

Accroding to Discovery Guides, the incorporation of a gene into a plant may unintentionally create a new allergen or set off an allergic reaction in people who are highly sensitive. Children, in particular tend to have severe allergies to peanuts. Discovery Guides reports that for this reason, a proposal to transfer a gene from Brazil nuts into soybeans was discarded.

Infant Mortality and Sterility

According to a study conducted at the Russian Academy of Sciences and the National Association for Gene Security and cited on the Huffington Post, GMO soybeans may be linked to infant mortality and inability to conceive. In a two-year study of hamsters, biologist Alexey V. Surov and colleagues found that after three generations, most of the GMO-soy fed hamsters lost the ability to reproduce. There was also a higher infant mortality rate among hamster pups in the GMO soy-fed group.

Herbicidal Dangers

Another danger of herbicide-resistant soybeans, reports Natural News, is the herbicides themselves. Because GMO soybeans are resistant to the herbicide glyphosate, they can be treated with these herbicides without being destroyed. However, Natural News cites studies of glyphosate on human placental, kidney and umbilical cord cells in which these cells died within 24 hours.


Kenapa lelaki tak boleh minum soya?
Apa yg saya baca, soya ni akn melemahkan kejantanan (iaitu kesuburan dan tenaga) bagi lelaki dan juga boleh menyebabkan gastrik.
**Kiranya kalo mkn soya gmo tak adalah melemahkn kesuburan lelaki

Nota :
So, bila kita dah tau soya ni bahaya utk kesihatan, kita jauhkan lah ianya dari keluarga kita.

Cerita dari Master Nazirah :-
Dulu saya pn penggemar tegar soya...sebab sedap.
Setiap kali preggy, mesti stok soya sentiasa ada dlm peti ais.
Ank yg no.3 ni...kulitnya sensitif. Spt ekzema...kering n gatal2. Sebab masa mengandung memang tak miss minum soya.

Nota :
Soya penyebab kanser?
Soya penyebab kanser sbb soya GMO tu kn ade cmpuran bahan genetik. Kn?
Bukan soya sahaja...malah, sayur-sayur, jagung n apa shj yg telah disuntik dgn bahan genetik adalah bahaya!


Adakah benar dengan meminum air kacang soya, atau produk berasaskan kacang soya boleh menyebabkan diri anda mendapat kanser payudara? Majoriti rakyat Malaysia menggemari makanan yang berasaskan kacang soya seperti tempe, tauhu, air soya dan lain-lain.

Ini kerana soya mengandungi phytoestrogens, iaitu bahan semulajadi yang seakan-akan hormon estrogen. Oleh kerana hormon estrogen boleh merangsang pembentukan sel-sel kanser, maka ramai yang terus beranggapan demikian. Tetapi sejauh manakah kebenarannya?


Antara keburukan kacang soya:
•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development.

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia iaitu komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (komponen sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walau bagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat dinyahaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.

Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.

Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Seriously? Banyak nyer..

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid"


Kredit to Master Nazirah Zakaria




Jumaat, 13 Mac 2015

Rezeki Tak Sangka Kuasa ALLAH - Perkongsian Dari Lynd Shaklee

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Rezeki tak sangka kuasa Allah. Saya tiba2 sampai ke Faizland untuk kls dgn Master Cery hari ni. So ada beberapa point y saya raSa saya patut share kt sini.


Bln ni 1st month untuk cycle ni so kena aim

1. Target tahun ni - check last year brpr bt target tahun ni nak brpr kali ganda

2. Bahagikan jadi monthly / daily

3. Set target daily EVERAGE.

4. Cabar diri setiap 3hari untuk buat lebih sale (kalau 3 hari ni average sale Rm 100 next 3 hari naikkan jadi RM 150 pulak. Jgn sebulan skli nak cabar diri. Jika takder sale pun terus cabar diri dan kalau Allah nak bg gedebuk teruz rm 300 untuk 3 hari xder sale. So doa kena spesifik)


TARGET BUKAN HANYA SALE.

# Bil entry
# Bil posting
# Bil downline
# Point untuk trip
# Bil sharing di FB group
# Bil produk yang kita nak mahir
# Bil personal coaching


Cabaran ESP :
Baca semua testimoni kat quiz, crop elok2, create album testimoni di FB.
Tu cabaran master cery kalau betul2 nak 100 canister sebulan.

Jom berfikiran seperti Lynd Shaklee --->> "kalau fikir "senang" maka senang lah Allah bagi..
Hidup saya memang "senang" sekarang.. Jom baca Entry Blog Lynd --->> kebetulan dia share "senang"nya hidup saya (klik disiniJemput baca..Entry fresh baru buat setengah jam lps..



Rabu, 11 Mac 2015

#KelasOnline -Kebaikan Dan Fungsi Zinc Complex By Master Saa

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kelas Online
Kebaikan Dan Fungsi Zinc Complex
by MasterSaa
10 Mac 2015
9.00 malam Hingga 10.00 malam



First, Jom kita ketahui dulu Apa itu ZINC???
Zinc adalah mineral penting yang terdapat pada hampir semua sel. Zinc juga merupakan vitamin yang diperlukan dalam aktiviti badan sebagai komponen penting enzim. Ia berperanan penting dalam sistem imunisasi, pertumbuhan & perkembangan seksual.


Tahukah Anda Zinc Complex sangat elok utk ibu dlm berpantang?
-->> kerana Zinc boleh cepatkan sembuh luka jahit serta bagi luka dalaman cepat kering. Dan lagi satu utk kurangkan keguguran rambut.**Zinc Complex khasiatnya seperti IKAN HARUAN. Sangat sesuai untuk yang bersalin normal atau caeser.


Zinc Complex sangat penting untuk badan kita kerana :-
- Zinc adalah nutrien yang diperlukan untuk kekal sihat
- Ia membantu sistem imun melawan serta menyerang bakteria & virus.
- Badan perlukan zinc untuk membuat protein & DNA, bahan genetik dalam semua sel.
- Semasa mengandung, bayi & kanak-kanak, zinc diperlukan untuk pembesaran & perkembangan dengan betul.


Soalan :
Pernah dengar tak yang minum pati ikan haruan menyebabkan luka sembuh tak cantik??

Jawapan :
#Sebab pati tu pekat sgt.. instead of sembuhkan luka tp tumbuh isi baru..
##Sy de dgr yg pati ikan haruan x bagus sgt. X bagus macam mana tu x sure. Better beli ikan haruan hidup & masak sendiri

-->> Kesan makan ikan haruan hidup lagi jelas compared pati. Ni based on pengalaman sendiri anak first. So ini bermakna ikan haruan tu tinggi la kandungan zincnya. Ikan haruan mempunyai kandungan zinc yg tinggi berbanding ikan lain. Sebab tu org tua2 suruh makan ikan haruan utk baikkan luka

-- >> Testimoni;
Dulu adik sy kena bedah kat perut..hampir stp hari mama sy masak ikan haruan dan bagi adik minum. Tapi cousin vona sister kat hosp kata lbih baik jgn minum sup haruan tu..sb luka luar cpt sembuh tapi luka dlm x sembuh lgi..nti akan timbul ketul2 kat parut yg menyebabkan parut kita hodoh dan kekal.


Sumber makanan yang mengandungi zinc

  1. Hati
  2. Daging
  3. Ayam/itik
  4. Makanan laut seperti tiram
  5. Kekacang
  6. Bijiran

Kesimpulannya : 
Sape2 yg vegetarian mmg wajib amik zinc complex sbb zinc byk terdpt dlm daging, ayam & mknn laut


Siapa yang perlukan Zinc Complex??
Golongan yang perlukan Zinc:-

  1. Lelaki & wanita : dari peringkat bayi, kanak-kanak & orang dewasa.
  2. Orang yang menjalani pembedahan : untuk menpercepatkan penyembuhan luka luaran & dalaman
  3. Wanita hamil & menyusukan bayi
  4. Untuk kesuburan : zinc melindungi sperma & melawan bakteria dalam vagina.
  5. Vegetarian kerana mereka tidak makan daging yang merupakan satu sumber zinc.
  6. Alchoholics kerana minuman beralkohol mengurangkan jumlah zinc yang diserap oleh badan & meningkatkan jumlah yang hilang dalam air kencing.



Tanda-tanda kekurangan sumber zinc:-

  1. Mata & kulit luka
  2. Hilang selera makan
  3. Pertumbuhan perlahan di kalangan bayi & kanak-kanak
  4. Perkembangan seksual lambat di kalangan remaja & mati pucuk di kalangan lelaki.
  5. Rambut gugur
  6. Cirit birit, kehilangan berat badan
  7. Masalah dengan penyembuhan luka
  8. Ketidakupayaan untuk rasa makanan
  9. Tahap kecerdasan rendah


Kandungan zinc yang diperlukan oleh badan kita:-



-->> Sebiji zinc membekalkan 15mg (100%) keperluan harian & 115mg kalsium (12% keperluan harian)


Kandungan yang terdapat dalam zinc complex?

  1. Calcium 120mg
  2. Zinc 15mg



Kebaikan zinc complex shaklee.
Zinc bagus Untuk Ibu Hamil Untuk Perkembangan FETUS

  1. Meningkatkan sistem imun : Membantu pengeluaran kelenjar thymus yang mengeluarkan T-cells untuk menentang kanser & menghalang infeksi penyakit.
  2. Diabetis : Membantu pengeluaran insulin & mengekalkan fungsi insulin.
  3. Kanser prostat : Pengambilan zinc dapat mengurangkan pembengkakan prostat sebanyak 70%.
  4. Membentuk kolagen : Zinc membantu pembentukan protein & kolagen untuk pertumbuhan & perkembangan kuku, kulit & organ.
  5. Penyembuhan luka yang cepat : Zinc mempercepatkan pemulihan luka luar & dalam & memperbaiki alergi.
  6. Rabun malam : Pengambilan kira-kira 150-450 mg zinc akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ianya kaya dengan kandungan zinc.
  7. Jerawat : Zinc bertindak dengan mengawal selia jumlah testosteron dalam badan yang memainkan peranan domain dalam masalah jerawat. Zinc dapat menormalkan jumlah minyak kulit & mengekalkan kulit yang sihat.
  8. Kelesuan kronik
  9. Mengandung : Penting untuk pembiakan & fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
  10. Pembiakan : Bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis & pembangunan organ2 seks. Sementara wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan termasuk kelahiran & penyusuan.
  11. Ovulasi wanita : Wanita perlukan zinc untuk ovulasi. Zinc juga membantu penguncupan uterus & membantu mengembalikan daya ketahanannya.
  12. Fungsi biologi : Zinc memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan kencing manis, tahap stress, rintangan imun, bau & asa, pertumbuhan fizikal, selera makan & penghadaman.
  13. Rambut gugur/botak : Zinc mengaktifkan 200 jenis enzim & merangsang regenerasi sel. Ia dapat memelihara pertumbuhan & perkembangan sel.
  14. Kemampuan seks lelaki : Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga & meninggikan bilangan sperma.


Untuk penyerapan yang optimum. Zinc ni lemah, tak boleh makan sama2 makanan @ supplemen yg lain.

Kenapa sebelum makan?
- Ini kerana, semasa proses pencernaan normal berlaku, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan & mengikat dirinya dengan bahan lain.

Contoh, kita sarapan pagi dengan roti & susu. Roti bijirin mengandungi phytates yang mengikat dirinya dengan zinc sekaligus mengganggu penyerapan zinc. Dan apabila diambil dengan susu, aktiviti akan menjadi semakin aktif dan mengakibatkan bioavailability zinc telah menurun. 


Pengambilan zinc bersama roti & susu boleh menurunkan potensi zinc sehingga 1mg untuk setiap 15mg.


Senang cerita, zinc akan kalah dengan zat yang lain. Jika kita makan zinc selepas makan, zinc tidak akan diserap, tetapi akan disingkirkan.



Cara pengambilan zinc complex.

  1. 1 biji sebelum makan (sebelum breakfast).
  2. Zinc disarankan diambil ketika perut kosong.
  3. Jangan makan bersama makanan & minuman berkalsium. Ini mengurangkan penyerapan zinc.
  4. Elakkan pengambilan bersama minuman berkafein @ bikarbonat.
  5. Elakkan mengambil bersama suplemen2 yang lain.
  6. Zinc tidak digalakkan dimakan bersama bijirin dan roti. Phytate dari bijirin akan bergabung dengan zinc menjadi bentuk yang sukar untuk diserap.


Sekian, Wasalam.



Ahad, 1 Mac 2015

#PromosiShaklee - Esp, Zinc Complex Dan Vita-Lea For Children Mulai 1 Hingga 28 March

PROMOSI TERBAIK MAC 2015 SHJ!!
.
√ V I T A - L E A  F O R  C H I L D R E N (60 kapsul)
*membekalkan 19 vitamin dan mineral yang sangat diperlukan untuk tumbesaran
*sumber kalsium untuk tulang, otak dan gigi
*meningkatkan tahap daya tahan melawan penyakit
*sumber lengkap 7 jenis vitamin B untuk fungsi tubuh yang betul *menyediakan 150% nilai harian Vitamin D untuk menyerap kalsium dengan berkesan *mengandungi 100% nilai harian Vitamin C yang diperlukan
*multivitamin yang kaya dengan antioksidan untuk kulit yang cantik
*untuk kanak-kanak 4 tahun ke atas
*kanak-kanak 2 hingga 3 tahun yang SUDAH PANDAI TABLET boleh ambil dengan PENGAWASAN ORANG DEWASA
*rasa yang sedap
.
√ Z I N C  C O M P L E X (120 kapsul)
*mengurangkan jerawat
*mengatasi masalah jeragat
*sistem imun dalam badan
*merawat ekzema orang dewasa,
*mengatasi masalah rambut atau keguguran rambut
*menyembuhkan luka ( PATI HARUAN)
*mengatasi masalah gangguan prostat
*meningkatkan daya seksual & pertumbuhan organ
*kawal selera makan
*penurunan berat badan
*untuk kesuburan lelaki
*kawal kencing manis
*kawal stress
*atasi rabun malam
.
√ E S P (850g)
*untuk tenaga (menahan lapar)
*mencegah penyakit jantung, kulit bermasalah
*menyuburkan kesihatan kulit, rambut, kuku & otot
*untuk penyakit kencing manis, anemia, berat badan yang berlebihan, kolestrol
*bagus untuk ibu hamil, menyusu, berpantang
*bagus untuk mereka yang sedang pulih dari penyakit
Nota: Esp tidak digalakkan diambil bersama Vitalea
.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...