Pages

Memaparkan catatan dengan label Kelas Online. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kelas Online. Papar semua catatan

Sabtu, 18 April 2015

Fungsi Dan Keistimewaan Cinch Shake Mix Shaklee

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Bismillah.....Alhamdulillah.....Dengan izin Allah... malam ni... Fza diberi kuasa untuk Conduct Kelas Online di Whatsapp Coach & Lead... Sangat teruja...gementar...moga Allah permudahkan segala urusan malam nanti... 


Apa Itu Cinch Shake Mix atau Cinch™ Shake?

Cinch™ Shake
merupakan minuman yang sungguh LAZAT DAN BERZAT untuk membantu anda MEMELIHARA OTOT yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa KENYANG dan berpuas hati di samping MENGURANGKAN BERAT BADAN.

Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu ASID AMINO YANG MEMBERI SIGNAL KEPADA BADAN UNTUK MEMELIHARA OTOT SEMASA PENGURANGAN BERAT BADAN. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake MEMBANTU ANDA MENGHILANGKAN LEMAK TETAPI TETAP MEMELIHARA OTOT ANDA.



 Apa maksud Leucine?

Leucine adalah salah satu sumber protein, yang bagus untuk memelihara otot. Cara bekerja leucine ini ialah, ia akan mengekalkan kekuatan otot kita, selepas kita berlapar, diet, ataupun lepas kita bersenam dan buat kerja berat. Mengikut kajian yang dibuat, para atlet biasanya akan mengalami lemah otot dan ini menyebabkan jisim otot berkurang. Dengan adanya leucine ini, jisim otot cuba dikekalkan dan ini membantu otot meningkatkan metabolisme, dan seterusnya membakar lemak yang ada. Jadi, pentingnya Cinch Shake ini ialah kandungan leucine protein yang bagus untuk orang yang berdiet.


Setiap kali anda menikmati Cinch™ Shake, anda akan memperolehi 24 GRAM PROTEIN dan ini adalah penting. Mengapa?
-->> Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori.


Nota Penting :

Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda. Bagi anda yang sedang dalam proses mengawal berat badan,pastikan protein terkandung dalam setiap makanan anda. Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Cth makanan yg kaya protein kacang soya, ikan, telur, hasil tenusu(susu,keju,yogurt), kekacang, avokado, ayam, tauhu.


Apa Keistimewaan Cinch™ Shake Mix Shaklee? 
  • Indeks Glisemik - 22 - sesuai untuk pengidap kencing manis
  • Dengan Cinch Pro, campuran ekslusif protein dipertingkatkan dengan leucine - asid amino
  • Powered by leucine untuk memelihara otot semasa PROSES PEMBAKARAN LEMAK dalam menurunkan berat badan
  • 24 gram protein setiap hidangan untuk membantu anda berasa puas dan kenyang.
  • Tinggi kandungan serat - 6gm serat setiap hidangan
  • Glysemic yang rendah untuk mengekalkan tahap gula darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberikan 35% atau lebih nilai harian kepada 21 vitamin dan mineral penting
  • Penggunaan soya bebas GMO
  • Tiada perasa tiruan, warna atau pemanis


Fungsi Cinch™ Shake Shaklee

[✔] Menyimpan otot sedia ada dan memelihara otot dari rosak

[✔] Membakar lemak yang tidak diingini

[✔] Mengurangkan inci yang tidak diingini

[✔] Makanan segera untuk mereka yang aktif

[✔] Tinggi kandungan serat dan memberi rasa puas dan kenyang

[✔] Mengandungi nutrisi lengkap untuk memelihara keseluruhan kesihatan

[✔] Diperkaya dengan leucin untuk memelihara otot

[✔] Merupakan meal replacement yang sihat dan mengenyangkan


Siapa yang perlu minum Cinch™ Shake?
  • Lelaki dan perempuan yang berumur 12 tahun ke atas yang mempunyai masalah menurunkan berat badan
  • Mereka yang inginkan indeks BMI yang ideal
  • Cinch™ Shake juga boleh diambil oleh pesakit diabetes kerana indek glisemiknya adalah rendah bagi mengekalkan paras gula dalam darah


Siapa yang tak perlu minum Cinch Shake?
  • Ibu mengandung dan menyusukan bayi adalah tidak digalakkan mengambilnya Cinch™ Shake ini kerana kehamilan dan penyusuan memerlukan nutrien yang lebih terutama kalori.
  • Kanak-kanak bawah umur 12 tahun tidak boleh mengambil minuman ini.


Cara amalkan Cinch™ Shake

**Bagi anda yang ingin mendapatkan berat badan yang ideal, bancuh 2 sudu dengan segelas air suam.

Atau

**Boleh juga dibancuh dengan susu seperti Fza amalkan....


Macam Fza...

Fza lebih suka minum Cinch™ Shake pada waktu petang, (1 kali 1 hari) balik kerja terus SHAKE 1 SUDU Cinch™ Shake PLUS SUSU EVERYDAY, secara automatik, Fza tak makan malam... Nak makan pon rasa mcm kena paksa jer. Tak lalu pon nak makan sebab terasa kenyang... Tu cara Fza amalkan Cinch™ Shake untuk elak makan malam. Boleh tahan had 930 pagi.... Lepas tu dah gigil... Lama kan kesan Cinch™ Shake ni. Kenapa ya, Fza tak amalkan untuk Sarapan Pagi??? Sebab, 9.30 pagi mesti bersarapan pagi dengan rakan sekerja di Kantin, dah rutin harian, eratkan Siratulrahim di Kantin serta untuk kekal kenyang lebih lama. So, tengah hari confirm tak makan.... Kalau lapar... Makan biskut... Minum air.... Balik kerja confirm cari Cinch™ Shake. Rasa macam ketagih pula.... KAN Cinch™ Shake NI SEDAP & LAZAT!!! Rugi tahu kalau korang tak try....

Nota Penting :-

Di ambil untuk menggantikan makanan sama ada pagi, tengahari, ataupun malam

Pastikan anda minum Cinch™ Shake ini sebelum mengambil makanan berat kerana apabila perut kenyang dengan Cinch™ Shake secara automatik anda akan mengurangkan makanan berat. Sekaligus membantu dalam proses penurunan berat badan. Untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, amalkan LECITHIN & HERBLAX setiap hari yang membantu mencairkan lemak dalam badan.




Rabu, 15 April 2015

Tentang Lecithin Dan Kebaikan Lecithin By Master Dila

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kelas Online
Kebaikan Lecithin
by Master Dila
14 April 2015
9.00 malam Hingga 10.00 malam


Di sini Fza nak sharekan apa yang Master Dila Sharekan dalam Kelas Online malam hari tu. Tajuk Kelas Online "Kebaikan Lecithin"

APA ITU LECITHIN??

LECITHIN merupakan paling hot Stuff Produk Kurus. Ramai ambil untuk mengawal berat badan. Lecithin berasaskan SOYA, SOYA merupakan sumber Lecithin paling kaya, Paling best dan bebast KOLESTROL. Perlu diingatkan sistem badan kita tidak boleh mengambil Lecithin sendiri. Justeru itu kita disarankan untuk mengambil Lecithin berasaskan SOYA ini untuk melancarkan pengurusan berat dan sistem badan kita.

Setiap 1 capsul mengandungi 530mg Lecithin



Tahu tak ape itu  TRIGLPYCERIDES??
Triglpycerides tu ialah lemak yang tepu dalam darah kita.. selalu nya pada yang nak menopause ni lemak dia tepu ckit..

Siapa yang sesuai ambil LECITHIN?
Ini yang sesuai ambil Lecithin

Kebaikan LECITHIN

1. Lecithin membantu mencegah penyakit yang berkaitan dengan lebihan lemak dalam badan seperti DARAH TINGGI, STROK DAN SAKIT JANTUNG SERTA LAIN-LAIN.

2. Lecithin memecahkan lemak. Jika diambil sambil kita bersenam ia lagi mempercepatkan pembakaran lemak berlaku.


3. Lecithin juga main peranan menyerap zat2 penting dan saluran darah kedalam sel badan kita.


4. Lecithin membantu melindungi sel darah merah kita dari serangan virus dan bakteria.


5. Lecithin sangat baik untuk meningkatkan daya ingatan sebab lecithin dapat membantu mengelakkan kita daripada penykit seperti ALZHEIMER DISEASE (Lecithin adalah makanan otak dan saraf.


6. Lecithin dapat membantu masalah insomnia,iaitu sumber kepada hormon NEUROTRANSMITTER yang membantu proses tidur


7. Lecithin adalah asid lemak yang penting bagi paru2. Bagi mencairkan mukus dan melegakan IRRITATION.


8. Lecithin membantu mencegah Eczema, kerana ia adalah zat2 kecantikkan (untuk kulit + rambut)


9. Lecithin bertindak sebagai  pelincir kepada sendi2 badan lain.


10. Lecithin diperlukan dalam penghasilan hormon EPINEPHRINE yang diperlukan bagi mencegah simptom menopause dan PMS.



Testimoni
Yg bestnye kan. Lecithin dpt tmbh susu jgk. Customer sy ade bg feedback ritu


Nota Penting


Untuk mendapat KESAN yang terbaik dalam pengambilan LECITHIN, kita harus lah mengambil air paling tidak 3 liter untuk 1 hari. Insha Allah, pasti berjaya turun berat badan yang banyak.


Cara Pemakanan Lecithin
Ikut pada keserasian, boleh ambil selepas atau sebelum makan dengan syarat 6 BIJI DALAM 1 HARI
~ Sekiranya ambil sebelum makan, anda akan rasa tekak loya-loya, tak lalu makan (selera makan kurang). Dengan ini, lagi cepatlah berat anda turun
~ Sekiranya ambil selepas makan, ia membantu anda untuk PECAH+BUANG LEMAK YANG KITA MAKAN.... 
So, terpulang lah pada anda!!!


Tahukah anda, Apakah kesan pengambilan LECITHIN??


Kesan pengambilan Lecithin
Ya Allah, bestnya LECITHIN kan, rugilah kalau sapa2 yang tak amalkan...atau abaikan....kejam tak ayat ni??? ehehehe..... 

Sumber kandungan makanan yang tinggi dalam lecithin ialah 
1.Telur 
2. Soya 

Lecithin shaklee
Dibuat soya semulajadi 100%


 Fungsi Lecithin

  • Menyerap vitamin larut lemak
  • Memecahkan lemak & kolestrol
  • Perlangsingan
  • Cantikkan otot dan kulit
  • Menghalang high BP
  • Membantu penyerapan nutrien kedalam sel
  • Menghalang pembentukkan sirosis Hati (Mendapan Lemak)
  • Menghilangkan pembentukkan batu karang
  • Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress
  • Memperbaiki daya ingatan dan menghalangkan ALZHEIMER.
  • Menghalang tekanan darah tinggi.
  • Beri mudah tidur
  • Pecahkan ketul2 susu ibu dari bengkak.
  • Mereka yang mengalami inflamasi seperti pesakit gout melancarkan perjalanan darah.


Kandungan yang ada didalam lecithin ialah

Asid linoleik - AMAT DIPERLUKAN OLEH BADAN. TAPI BADAN KITA TIDAK BOLEH MENGHASILKANNYA. JADI IA PERLU DIAMBIL MELALUI DIET HARIAN.

Kolin - Satu komponen NEUROTRANSMITTER. (proses tidur)

Asetikolina - BEKALAN BIOKIMIA UNTUK MENGHANTAR MESEJ DIDALAN OTAK DAN SISTEM SARAT

Inositol - SEBAGAI KOMPONEN UTAMA MEMBRAN /SELEPAS SEL DALAM TISU DISELURUH BADAN.

Nota : Lecithin sangat elok pada org tua yang sakit pelupa tau..

Antara TESTIMONI yang dishare



Ni berjaya KURUS dalam 1 bulan sahaja
 



Jom Kita Lihat TESTIMONI Master Dila sendiri SEBELUM DAN SELEPAS Amalkan SET KURUS SHAKLEE hingga BERJAYA TURUN 30KG dalam masa 4 BULAN sahaja.

Master Dila Semasa Remaja. Lihat Fizikal & Rupanya.... ni dulu ye.....

 Master Dila Semasa Lepas Bersalin Anak Kedua

Ni Gambar Master Dila Yang SEKARANG, SELIM , KURUS, LANGSING & CANTIK.


Cara Diet Master Dila Selain Amalkan Suplemen Set Kurus Shaklee
*Puasa
*Jaga Pemakanan
*Buat air DETOX



Air Detox

Menu Makanan Harian Master Dila
Pg 1bj telur rebus..
Lunch ratah sayur sup je
Dinner pukul 4 atau 5pm
2bj rebus tauhu cicah kicap

Jika lapar Master Dila ambil air masak je .. sebab tu bukan kita lapar tp bdn kita perlu air.. ramai org silap mereka ingat meke lapar tapi sebenarnya dahaga..

Masa mlm mkn buah.. jambu cicah asam..
Jika kelapangan mkn buah jugak dlm pukul 2ptg mcm tu kdg xmkn hehe

Jika rasa nak tumpang boleh minum Cinch Shake Mix Atau Esp, boleh juga minum milo untuk tambah gula dalam darah.


Nota Penting Amalkan Shaklee Sambil Berdiet

  • Membantu bg tenaga..
  • Kulit kusam
  • Muke pucat
  • Rambut gugur reput

Bagaimana cara Master Dila Guide Customer??
  • Bagi semangat pada mereka
  • Rajin puase..
  • Minum air masak banyak
  • Makan buah
  • Sayur
  • Kawal jenis makanan
Cara Pengambilan Makanan 

Untuk Kurus Langsing, Pemakanan Yang Harus Dielakkan :-
  • Mee goreng
  • Goreng2
  • Kueh2 berhoreng
  • Mknan ringan terutama keropok kentang
  • Kek
  • Gula
  • Air soda (gas)

Sekian, Wasalam.

Kredit To Master Dila



Ahad, 5 April 2015

GLA Dan Wanita


Perisian Untuk Malam Ini :-
siri 1: Sejarah 
siri 2: Kebaikan
siri 3: mengapa GLA x berkesan
siri 4: mengapa elak GLA
siri 5: lain2

Siri 1 : Sejarah GLA

Sebagai SID jgn ingat GLA tu nama produk smata2.
GLA tu nama sejenis lemak omega 6


Apakah sumber paling biasa GLA?
Bunga borrage
~yg paling biasa..musuh tradisi borage flower ialah EPO
sbbnya dua bunga ni masing2 ada reputasi

Sumber GLA bukan dari bahagian bunga tapi biji ye
Biji bunga EP, biji bunga borage, biji black currant
Even sunflower pun bijinya ada gla
Ini sumber2 yg biasa
Dulu2 native american guna ni,  n kat europe golongan diraja shja yg mnikmati EPO
Boleh google  yer..bunganya kuning untuk EPO.
Bunga borage pula biru purple


Siri 2 : Kebaikan

Apakah suplemen terbaik yg anda bole gengkan dgn GLA shaklee
Alfalfa + GLA
Gla n ESP
Gla n Omega
Gla n zinc

Tahukah anda..GLA paling berkesan jika match dengan OMEGA GUARD
ok sbnrya..apabila anda match suplemen GLA dgn suplemen yg anda sebut tadi mmg fungsinya bbeza2

Sebelum itu kita kena tahu fungsi GLA Shaklee sebelum digabungkan dengan Omega Guard

  1. High blood pressure
  2. Eczema or skin problem scra umum
  3. Breast cancer
  4. ADHD
  5. Arthritis
  6. Cancer
  7. Lose weight
  8. Bone loss
  9. Mastalgia
  10. Menopause
  11. Premenouse
  12. Kesuburan
  13. Hormonal acne
  14. Hormone imbalance related problem PCOS

~Both gender perlukan GLA untuk pelbgai fungsi spt otak
 GLA sbnrnya minyak omega 6 yg penting tp badan manusia tak leh buat

Keterangan Serba Sedikit Fungsi GLA di atas.
1. GLA sendiri ialah keluarga omega 6 Sebab itu sm seperti Omega guard ianya menurunkan tekanan darah tinggi. Alone or with omega guard  ianya menurunkan HBL. Sbb tu org yg ada mood swing sesuai ambil gla

2. Skin problem. apa2 skin problem seperti eczema, alergy cause.Gla bertindak memerangkapa kelembapan dan minyak baik pada pmukaan kulit.
~amalan makan gla, memperbaiki kualiti kulit dan kulit akan nmpk glowing.sapa2 pengamal tegar GLA akan rasa kulit lembap sgt


Testimoni :
 ‪+60 14-512 2295‬: Hehehe. Macamm best je tang glowing tu. Nk try la cenggitu. Hehee

‪+60 13-340 3848‬: kulit saya glowing dgn GLA.ingtkan bminyak dan nampak messy.rupanya lembap dan glowing


3. Breast cancer..GLA x stopkan perkembangan cancer. GLA memperlahankan sel2 kanser drpd menular dgn cepat dan merosakkan perlindungan sel2 abnormal agar sebarang ubat kanser dpt btindak balas dengan lebih baik thdp badan pesakit

9. Malstalgia ni..sakit tetek.sakit breast ni 2 kategori..bercycle n tak bercycle.
 bercycle dikaitkan dengan masalah hormon time uzur.yg ni bole dirawat dgn GLA. 
 yg x bcycle x bole rawat dgn GLA.pndekatan lain perlu dgunakan

10. menopause & premenopause
 wanita mengalami banyak simptom, sila google simptomnya..GLA sangat membantu. knapa? wanita berusia badannya dah kurang elemen GLA ni  sbb tu hormon dah kacau bilau
kena makan suplemen GLA utk penuhi keperluan tubuh. macam wanita muda yg ada tinggi  GLA dlm badan.
lps menopause. .hormon estrogen jatuh mndadak.masa tu kulit kedut dan hilang seri sgt drastik
**gla bukan makan dekat2 nak menopause. kita mula makan dari awal...klu hormon da stabil. kebaikannya akan nmpk pd bahagian lain

12. ni related utk azah.kebaikan gla utk kesuburan.

Usia utk mkn gla:
bayi : boleh pecah dan sapu di bhagian yg bmasalah. cth eczema atau kulit kepala berkerak. sapu bila perlu la
kanak2 : 250 mg
13tahun ke atas : x boleh lebih 3000mg

Mcmna cara mkn gla utk regularkn period & utk kesuburan ya?
GLA shaklee 1 kapsul baru 540mg.  biasanya kita bgtau customer bole mkn 2 bji. tapi bole jer smpi 3 biji

~utk kesuburan gla memperbanyakkan kuantiti mukus vagina, memperbaiki kualiti mukus agar tekstur mukus sesuai utk menjaga sperma dan melicinkan journey mr.sperm
~Utk betulkan period. Makan 2 bj sehari. Tiap2 hari amik. Utk preggy lak. Lepas betulak period cycle. Bru amik gla time period 1day sehingga waktu kesburan
**sbb tu ketidaksuburan sering dikaitkan dengan kekeringan vagina
.pada masa subur bila white eggs sikit atau teksturnya cloudy dan kenyal sperm nak berenang pun susah.cane sperm nak gerak kalau berenang dalam lautan yg pekat dan kenyal
 x jumpa ovum lagi sperma dah mati
lebih baik diteruskan jika btujuan nak hamil azah..jgn stop


Ibu menyusu boleh consume gla x?
Ibu menyusu boleh ambil GLA Shaklee

Siri 3 : Mengapa GLA X berkesan
- tiroid
-infection
-diabetes
-menopause
-aging
-kurang nutrisi ttu spt vit c
*org muda yg mkn gla kesannya lebih cepat dan nmpk.6-8weeks
*org berumur lmbt
*keep in mind gla bukan ubat
##Mknanya klu ambk dgn vit c mmg terbaik la kn
 vit c mmg dah mbntu utk ksihatan kulit, gla akan buat part dia pula

Soalan : bila org tya..antara vit e n gla mana nk pilih?
sbgi wanita yg dlu endometriosis dan masalah kulit kering. sy pilih gla..gla pun ada vit e
kulit muka pling nipis
plg cepat nmpk perubahan kat situ
body dan tangan kita nak lembap?mmg lembap..nak glowing utk epidermis yg tebal bhgian tu rasanya perlu colagen


Siri 4 : Mengapa elak GLA
-jika hamil kerana mungkin membhayakan fetus dan galakkan kelahiran pramatang. klu dah smpi masanya x pe la.sbb western moms amal GLA untuk mempermudahkan labour..sapu kat perineum n makan.
-jika anda makan blood thinning medicine

Siri 5: Lain-lain

Soalan Pertama :
Nk tnye. Kenape kalau preggy xblh amik gla? Kalau termengandung die xtaw n still consume gla. Ape effect?
Kerana GLA ada Vitamin E, tinggi AntiOksidan boleh menyebabkan keguguran

Soalan Kedua :
Now kulit muka bru naik jerawat ha. So have to bukak stock bru esp
Cubala gla pula..sy mkn gla kulit sy sesuai dgn gla
kulit bjerawt bole try gla n garlic
atau gla n alfalfa
atau gla garlic alfalfa

Akhir kata.jgn lupa makan oste jg tau
kulit sja cantik tp tulang mreput pun akan nmpk tua

Kredit To Master Mell (Coach & Lead Raudhah)




Selasa, 24 Mac 2015

Bahaya soya GMO. Lelaki Tak Boleh Makan Soya? Soya Penyebab Kanser

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Bahaya soya GMO. Lelaki tak boleh makan soya? Soya penyebab kanser?

Beza GMO ngan non GMO ...

Non GMO soya. Ni soya yang asli. Tiada campuran mana-mana bahan.
GMO ni bahan genetik yang disuntik dalam tumbuhan dan even binatang dengan mengubah genetik asal..
*Tu yang ayam makin lama makin gemuk berbanding dulu-dulu
*Buah nampak segar bugar dan tahan lama
Bila sebarang organisma yg telah diubah genetiknya tak kiralah jagung ke, sayuran ke @ apa-apa tanaman yg kita ubah utk tujuan tertentu spt membolehkn ianya tumbuh dgn cepat/ serangan serangga. Ianya adalah beracun...
**Esp ni tiada langsung pun suntikan or campuran. Sbb tu esp tidak menyebabkan kanser.


Apa dia GMO soy n NON-GMO soy ni?

GMO stands for Genetically Modified Organisms, which refers to any food product that has been altered at the gene level. Genetically modified foods are also frequently described as “genetically engineered”, “genetically altered” or “genetically manipulated.”

Senang kan? kiranya sebarang organisma yang telah diubah genetiknya..tak kisahlah jagung ke soya ke apa2 tanaman lah pendek kata..memang kita ubah genetiknya untuk tujuan tertentu seperti membolehkan ianya tahan kepada serangan serangga atau sebarang racun, lebih cepat tumbuh dan dipasarkan (tujuan ekonomi) , dan meningkatkan hasil tanaman. Tapi dalam sedar tak sedar rupanya GMO ni telah membahayakan manusia..apa yang bahayanya GMO Soy?


Ini antara bahaya GMO Soy

Liver Changes

According to Molecular Geneticist Molecular geneticist Michael Antoniou on the Natural News website, GMO soy has been found to alter the activity of the liver in mice and rabbits. According to Antoniou, these findings suggest possible liver damage and toxemia related to GMO soybean consumption.

Alllergic Reactions

Accroding to Discovery Guides, the incorporation of a gene into a plant may unintentionally create a new allergen or set off an allergic reaction in people who are highly sensitive. Children, in particular tend to have severe allergies to peanuts. Discovery Guides reports that for this reason, a proposal to transfer a gene from Brazil nuts into soybeans was discarded.

Infant Mortality and Sterility

According to a study conducted at the Russian Academy of Sciences and the National Association for Gene Security and cited on the Huffington Post, GMO soybeans may be linked to infant mortality and inability to conceive. In a two-year study of hamsters, biologist Alexey V. Surov and colleagues found that after three generations, most of the GMO-soy fed hamsters lost the ability to reproduce. There was also a higher infant mortality rate among hamster pups in the GMO soy-fed group.

Herbicidal Dangers

Another danger of herbicide-resistant soybeans, reports Natural News, is the herbicides themselves. Because GMO soybeans are resistant to the herbicide glyphosate, they can be treated with these herbicides without being destroyed. However, Natural News cites studies of glyphosate on human placental, kidney and umbilical cord cells in which these cells died within 24 hours.


Kenapa lelaki tak boleh minum soya?
Apa yg saya baca, soya ni akn melemahkan kejantanan (iaitu kesuburan dan tenaga) bagi lelaki dan juga boleh menyebabkan gastrik.
**Kiranya kalo mkn soya gmo tak adalah melemahkn kesuburan lelaki

Nota :
So, bila kita dah tau soya ni bahaya utk kesihatan, kita jauhkan lah ianya dari keluarga kita.

Cerita dari Master Nazirah :-
Dulu saya pn penggemar tegar soya...sebab sedap.
Setiap kali preggy, mesti stok soya sentiasa ada dlm peti ais.
Ank yg no.3 ni...kulitnya sensitif. Spt ekzema...kering n gatal2. Sebab masa mengandung memang tak miss minum soya.

Nota :
Soya penyebab kanser?
Soya penyebab kanser sbb soya GMO tu kn ade cmpuran bahan genetik. Kn?
Bukan soya sahaja...malah, sayur-sayur, jagung n apa shj yg telah disuntik dgn bahan genetik adalah bahaya!


Adakah benar dengan meminum air kacang soya, atau produk berasaskan kacang soya boleh menyebabkan diri anda mendapat kanser payudara? Majoriti rakyat Malaysia menggemari makanan yang berasaskan kacang soya seperti tempe, tauhu, air soya dan lain-lain.

Ini kerana soya mengandungi phytoestrogens, iaitu bahan semulajadi yang seakan-akan hormon estrogen. Oleh kerana hormon estrogen boleh merangsang pembentukan sel-sel kanser, maka ramai yang terus beranggapan demikian. Tetapi sejauh manakah kebenarannya?


Antara keburukan kacang soya:
•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development.

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia iaitu komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (komponen sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walau bagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat dinyahaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.

Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.

Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Seriously? Banyak nyer..

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid"


Kredit to Master Nazirah Zakaria




Jumaat, 13 Mac 2015

Rezeki Tak Sangka Kuasa ALLAH - Perkongsian Dari Lynd Shaklee

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Rezeki tak sangka kuasa Allah. Saya tiba2 sampai ke Faizland untuk kls dgn Master Cery hari ni. So ada beberapa point y saya raSa saya patut share kt sini.


Bln ni 1st month untuk cycle ni so kena aim

1. Target tahun ni - check last year brpr bt target tahun ni nak brpr kali ganda

2. Bahagikan jadi monthly / daily

3. Set target daily EVERAGE.

4. Cabar diri setiap 3hari untuk buat lebih sale (kalau 3 hari ni average sale Rm 100 next 3 hari naikkan jadi RM 150 pulak. Jgn sebulan skli nak cabar diri. Jika takder sale pun terus cabar diri dan kalau Allah nak bg gedebuk teruz rm 300 untuk 3 hari xder sale. So doa kena spesifik)


TARGET BUKAN HANYA SALE.

# Bil entry
# Bil posting
# Bil downline
# Point untuk trip
# Bil sharing di FB group
# Bil produk yang kita nak mahir
# Bil personal coaching


Cabaran ESP :
Baca semua testimoni kat quiz, crop elok2, create album testimoni di FB.
Tu cabaran master cery kalau betul2 nak 100 canister sebulan.

Jom berfikiran seperti Lynd Shaklee --->> "kalau fikir "senang" maka senang lah Allah bagi..
Hidup saya memang "senang" sekarang.. Jom baca Entry Blog Lynd --->> kebetulan dia share "senang"nya hidup saya (klik disiniJemput baca..Entry fresh baru buat setengah jam lps..



Rabu, 11 Mac 2015

#KelasOnline -Kebaikan Dan Fungsi Zinc Complex By Master Saa

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kelas Online
Kebaikan Dan Fungsi Zinc Complex
by MasterSaa
10 Mac 2015
9.00 malam Hingga 10.00 malam



First, Jom kita ketahui dulu Apa itu ZINC???
Zinc adalah mineral penting yang terdapat pada hampir semua sel. Zinc juga merupakan vitamin yang diperlukan dalam aktiviti badan sebagai komponen penting enzim. Ia berperanan penting dalam sistem imunisasi, pertumbuhan & perkembangan seksual.


Tahukah Anda Zinc Complex sangat elok utk ibu dlm berpantang?
-->> kerana Zinc boleh cepatkan sembuh luka jahit serta bagi luka dalaman cepat kering. Dan lagi satu utk kurangkan keguguran rambut.**Zinc Complex khasiatnya seperti IKAN HARUAN. Sangat sesuai untuk yang bersalin normal atau caeser.


Zinc Complex sangat penting untuk badan kita kerana :-
- Zinc adalah nutrien yang diperlukan untuk kekal sihat
- Ia membantu sistem imun melawan serta menyerang bakteria & virus.
- Badan perlukan zinc untuk membuat protein & DNA, bahan genetik dalam semua sel.
- Semasa mengandung, bayi & kanak-kanak, zinc diperlukan untuk pembesaran & perkembangan dengan betul.


Soalan :
Pernah dengar tak yang minum pati ikan haruan menyebabkan luka sembuh tak cantik??

Jawapan :
#Sebab pati tu pekat sgt.. instead of sembuhkan luka tp tumbuh isi baru..
##Sy de dgr yg pati ikan haruan x bagus sgt. X bagus macam mana tu x sure. Better beli ikan haruan hidup & masak sendiri

-->> Kesan makan ikan haruan hidup lagi jelas compared pati. Ni based on pengalaman sendiri anak first. So ini bermakna ikan haruan tu tinggi la kandungan zincnya. Ikan haruan mempunyai kandungan zinc yg tinggi berbanding ikan lain. Sebab tu org tua2 suruh makan ikan haruan utk baikkan luka

-- >> Testimoni;
Dulu adik sy kena bedah kat perut..hampir stp hari mama sy masak ikan haruan dan bagi adik minum. Tapi cousin vona sister kat hosp kata lbih baik jgn minum sup haruan tu..sb luka luar cpt sembuh tapi luka dlm x sembuh lgi..nti akan timbul ketul2 kat parut yg menyebabkan parut kita hodoh dan kekal.


Sumber makanan yang mengandungi zinc

  1. Hati
  2. Daging
  3. Ayam/itik
  4. Makanan laut seperti tiram
  5. Kekacang
  6. Bijiran

Kesimpulannya : 
Sape2 yg vegetarian mmg wajib amik zinc complex sbb zinc byk terdpt dlm daging, ayam & mknn laut


Siapa yang perlukan Zinc Complex??
Golongan yang perlukan Zinc:-

  1. Lelaki & wanita : dari peringkat bayi, kanak-kanak & orang dewasa.
  2. Orang yang menjalani pembedahan : untuk menpercepatkan penyembuhan luka luaran & dalaman
  3. Wanita hamil & menyusukan bayi
  4. Untuk kesuburan : zinc melindungi sperma & melawan bakteria dalam vagina.
  5. Vegetarian kerana mereka tidak makan daging yang merupakan satu sumber zinc.
  6. Alchoholics kerana minuman beralkohol mengurangkan jumlah zinc yang diserap oleh badan & meningkatkan jumlah yang hilang dalam air kencing.



Tanda-tanda kekurangan sumber zinc:-

  1. Mata & kulit luka
  2. Hilang selera makan
  3. Pertumbuhan perlahan di kalangan bayi & kanak-kanak
  4. Perkembangan seksual lambat di kalangan remaja & mati pucuk di kalangan lelaki.
  5. Rambut gugur
  6. Cirit birit, kehilangan berat badan
  7. Masalah dengan penyembuhan luka
  8. Ketidakupayaan untuk rasa makanan
  9. Tahap kecerdasan rendah


Kandungan zinc yang diperlukan oleh badan kita:-



-->> Sebiji zinc membekalkan 15mg (100%) keperluan harian & 115mg kalsium (12% keperluan harian)


Kandungan yang terdapat dalam zinc complex?

  1. Calcium 120mg
  2. Zinc 15mg



Kebaikan zinc complex shaklee.
Zinc bagus Untuk Ibu Hamil Untuk Perkembangan FETUS

  1. Meningkatkan sistem imun : Membantu pengeluaran kelenjar thymus yang mengeluarkan T-cells untuk menentang kanser & menghalang infeksi penyakit.
  2. Diabetis : Membantu pengeluaran insulin & mengekalkan fungsi insulin.
  3. Kanser prostat : Pengambilan zinc dapat mengurangkan pembengkakan prostat sebanyak 70%.
  4. Membentuk kolagen : Zinc membantu pembentukan protein & kolagen untuk pertumbuhan & perkembangan kuku, kulit & organ.
  5. Penyembuhan luka yang cepat : Zinc mempercepatkan pemulihan luka luar & dalam & memperbaiki alergi.
  6. Rabun malam : Pengambilan kira-kira 150-450 mg zinc akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ianya kaya dengan kandungan zinc.
  7. Jerawat : Zinc bertindak dengan mengawal selia jumlah testosteron dalam badan yang memainkan peranan domain dalam masalah jerawat. Zinc dapat menormalkan jumlah minyak kulit & mengekalkan kulit yang sihat.
  8. Kelesuan kronik
  9. Mengandung : Penting untuk pembiakan & fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
  10. Pembiakan : Bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis & pembangunan organ2 seks. Sementara wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan termasuk kelahiran & penyusuan.
  11. Ovulasi wanita : Wanita perlukan zinc untuk ovulasi. Zinc juga membantu penguncupan uterus & membantu mengembalikan daya ketahanannya.
  12. Fungsi biologi : Zinc memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan kencing manis, tahap stress, rintangan imun, bau & asa, pertumbuhan fizikal, selera makan & penghadaman.
  13. Rambut gugur/botak : Zinc mengaktifkan 200 jenis enzim & merangsang regenerasi sel. Ia dapat memelihara pertumbuhan & perkembangan sel.
  14. Kemampuan seks lelaki : Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga & meninggikan bilangan sperma.


Untuk penyerapan yang optimum. Zinc ni lemah, tak boleh makan sama2 makanan @ supplemen yg lain.

Kenapa sebelum makan?
- Ini kerana, semasa proses pencernaan normal berlaku, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan & mengikat dirinya dengan bahan lain.

Contoh, kita sarapan pagi dengan roti & susu. Roti bijirin mengandungi phytates yang mengikat dirinya dengan zinc sekaligus mengganggu penyerapan zinc. Dan apabila diambil dengan susu, aktiviti akan menjadi semakin aktif dan mengakibatkan bioavailability zinc telah menurun. 


Pengambilan zinc bersama roti & susu boleh menurunkan potensi zinc sehingga 1mg untuk setiap 15mg.


Senang cerita, zinc akan kalah dengan zat yang lain. Jika kita makan zinc selepas makan, zinc tidak akan diserap, tetapi akan disingkirkan.



Cara pengambilan zinc complex.

  1. 1 biji sebelum makan (sebelum breakfast).
  2. Zinc disarankan diambil ketika perut kosong.
  3. Jangan makan bersama makanan & minuman berkalsium. Ini mengurangkan penyerapan zinc.
  4. Elakkan pengambilan bersama minuman berkafein @ bikarbonat.
  5. Elakkan mengambil bersama suplemen2 yang lain.
  6. Zinc tidak digalakkan dimakan bersama bijirin dan roti. Phytate dari bijirin akan bergabung dengan zinc menjadi bentuk yang sukar untuk diserap.


Sekian, Wasalam.



Rabu, 25 Februari 2015

#KelasOnline - Bagaimana OsteMatrix Dan AJHT Membantu Dalam Kesihatan Sendi By Master Betty

Kelas Online
Bagaimana OsteMatrix Dan AJHT Membantu Dalam Kesihatan Sendi
by Master Betty
24 Februari 2015
9.00 malam Hingga 10.00 malam


First, kita nak kena tahu dlu ttg sendi ya..


Soalan :
Siapa blh terangkan apa itu Sendi ??

Jawapan : 
Sendi adalah pertemuan antara dua tulang di bahagian tubuh. Ianya boleh disamakan dengan keadaan engsel di pintu. Fungsi sendi adalah untuk menyokong pergerakkan  badan dan otot. Antara sendi yang terdapat di tubuh kita adalah sendi lesung di bahagian pinggul dan bahu serta sendi engsel yang terdapat di bahagian lutut  dan siku.





Soalan :
Apa masalah yg sering dihadapi berkaitan dgn sendi

Jawapan : 

Sendi yang tak sihat:
Arthritis:

#Rheumatoid arthritis(RA)
~keradangan berlaku apabila bendalir sinovia diserang oleh sel darah putih teraktif,menyebabkan bahan kimia tertentu dilepaskan ke dalam bendalir.
minyak-minyak ikan atau herba seperti Boswellia membantu pengidap RA

#Osteoarthritis(OA)
~ kemerosotan tulang rawan menyebabkan kesakitan apabila tulang-tulang gosok antara satu sama lain.
Glukosamina membantu melambatkan kehilangan tulang rawan.

#Seliuh
~ kecederaan pada sekitar ligamen satu sendi.
bila ligament diunjurkan terlalu jauh atau koyak,sendi menjadi sakit dan bengkak.

#Tendinitis
~keradangan,kegatalan &bengkak pada tendon.
tendon hilang keanjalan akibat kecederaan,penggunaan berlebihan atau penuaan.


Soalan : 
Apa ya tanda2 sendi yg tak sihat?

Jawapan :
Tanda-tanda sendi yang tidak sihat:

  • Ketegangan
  • Lenguh
  • Bengkak
  • Kesakitan
  • Berkeriut atau bunyi klik
  • Tulang kehilangan kalsium dan mineral lain
  • Penurunan kepadatan tulang
  • Spina terdiri daripada tulang-tulang yang dipanggil vertebra. Antara setiap tulang terdapat gel (cakera intervertebral) yang bertindak sebagai kusyen. Batang spina menjadi lebih pendek apabila cakera-cakera beransur-ansur hilang bendalir, menjadi lebih nipis & mampat.
  • Sendi-sendi menjadi lebih keras & kurang fleksibel. Bendalir dalam sendi-sendi mungkin berkurang & tulang rawan mula gosok antara satu sama lain & menyebabkan kesakitan.



Soalan : 
Siapa yg berkemungkinan mendapat masalah sendi

Jawapan :
Sinonimnya, masalah sakit sendi sering dikaitkan dengan golongan yang sudah berumur. Tetapi antara kita sedar dan tidak, sakit sendi dan lutut juga sering dihadapi oleh golongan muda. Pernah tak anda merasa lenguh-lenguh kaki bila terlalu banyak berjalan, menaiki tangga, atau berdiri terlalu lama? Pernah tak anda selalu sakit pinggang, rasa ngilu di bahagian di bahagian sendi? Kalau jawapan anda YA, bermakna anda adalah antara golongan yang menghadapi masalah sendi dan lutut.


Soalan :
Apa punca masalah sendi?

Jawapan :
*Ya,aktiviti lasak /berat pun akan beri kesan pd kesihatan sendi
*Sendi terbeban kan..
*Ya,berat badan pun beri kesan pd sendi dan tulang kita

Di antara punca-punca yang menyebabkan sakit sendi adalah seperti berikut:

  1. Faktor usia – Golongan yang sudah berumur sering kali dikaitkan dengan sakit sendi dan lutut serta sakit-sakit badan yang lain. Ini disebabkan kerana semakin berusia tubuh kita, pelincir atau cartilage serta kusyen sendi akan menjadi semakin nipis. 
  2. Kecederaan akibat dari aktiviti harian seperti kerap mengangkat barang-barang berat berlebihan, sering melakukan aktiviti lasak atau bersukan.
  3. Kemalangan yang mencederakan sendi. 
  4. Lebihan berat badan yang melampau sehingga membebankan sendi lebih dari sepatutnya.


Soalan :
Apa perlu kita lakukan utk menjaga kesihatan sendi

Jawapan :
~ Kena senaman utk sendi jg..berbasikal utk senaman sendi
~ Ya master azizah..nt klu berat sgt sukan effect jg pd sendi kan
~ Sy berbasikal yg x bergerak je d rmh
~ Di samping tu ambil supplemen yg sesuai jg sgt membantu


Soalan :
Bagaimana Ostematrix dpt membantu dlm kesihatan sendi

#OSTEMATRIX
*Mengandungi kalsium (penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen)
*magnesium (bantu mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang & menguatkannya)
*vitamin D (merangsang penyerapan kalsium)


Soalan : 
Bagaimana pula AJHT dpt membantu dlm kesihatan sendi

#ADVANCE JOINT HEALTH TABLET
*menyokong keselesaan sendi
*memelihara tisu penyambung yang sihat
*meningkatkan kesan kusyen


Sekian, Wasalam....



Selasa, 24 Februari 2015

#KelasOnline - Wanita Dan Osteoporosis By Master Azizah Yusah

Kelas Online
Wanita Dan Osteoporosis
by Master Azizah Yusah
23 Februari 2015
9.00 malam Hingga 10.00 malam



Soalan :
Apakah makna Osteoporosis???


Jawapan :
Osteoporosis adalah kehilangan tisu tulang yg mengakibatkan tulang jadi rapuh.

Kenapa tak minum susu?
* malas?
* tak suka?
* nak muntah?

Kenapa susu?
*susu je ke ada kalsium, bende lain x de ker??
>>> Ade. Tp xsebyk cm susu.


Golongan mana yg sering kena Osteoporosis?

  • apabila usia kita meningkat kita akan mengalami kekurangan jumlah tisu2 tulang
  • menyebabkan tulang menipis dan mudah menjadi rapuh, terutamanya tulang belakang
  • tulang yg sihat biasenya amat padat dan ruangan diantara tulang adalah kecil, So tulang kuat xsemesti padat, tu yg lelama rapuh
  • dlm kes OSTEOPOROSIS. ruangan adalah besar dan menjadikan tulang lemah dan kurang elastik
  • perubahan pd paras hormon estrogen bg wanita boleh memberi kesan  keatas kekuatan tulang, cth; hormon estrogen bg wanta mencegah osteoporosis
  • selepas menopos paras Estrogen menurun menyebabkan tulang menipis dgn cpt, sbb tu osteoporosis dikaitkan dgn wanita Estrogen tu tulang ke camne???Estrogen tu letak dimana? Kat Tulang Belakang ke??? - Estrogen tu hormon. Hormon kewanitaan. Ada dlm badan. Yg kawal.period. kawal.seks. production. Bila dh tua. Dh menopous. Hormon estrogen makin kurg.

### Bagi lelaki testosteron adalah hormon penting utk menjadikan tulang kuat
Kalau mengandung pun akan makin berkurang lah kalsium sbb share ngan anak
Kekurangan cairan sinovial dpt menyebabkan terjadinya gamgguan pd sendi cth lutut


Wanita yg berisiko osteoporosis ialah :

  • apabila mengalami menopos awal sblm 45 thn
  • menjalani pembedahan histerektomi

Tanda osteoporosis termasuklah sakit sendi, sukar untuk berdiri lurus atau duduk atau kepatahan tulang tanpa hentaman atau hentakan.


Soalan :
Apakah rawatan utk Osteoporosis??

Jawapan : 
Sbnrnya rawatan x de, tp kita bleh cegah drp osteoporosis, kalsium n vit D tambahan amat berguna, kita perlukan 1000mg kalsium setiap hari, bersamaan dgn. ......4 gls susu!!!!

Kekuatan tulang perlu ada sokongan sendi jgk kan,kalau sendi kita tak kuat camner nak tampung tulang kita

knp ya bila warga emas je ada kaitan dgn osteoporosis n sendi dan knp shaklee kombinasikan ostematrix n ajht utk bln ni???


Soalan : 
Apakah gejala2 osteoporosis
#gejala2 osteoporosis termasuklA Sakit sendi sukar utk berdiri lurus @duduk @ kepatahan tulang tanpa hentaman @ hentakan
#pd peringkat sekitar umur 35 tahun lebih byk tisu tulang yg hilang drp yg di ganti





Selasa, 17 Februari 2015

#KelasOnline - Kelebihan Dan Fungsi Vita-Lea Iron Formula By Juliani Malizan

Kelas Online
Kelebihan Dan Fungsi Vita-Lea Iron Formula
by Juliani Malizan
16 Februari 2015
9.00 malam Hingga 10.00 malam


Apa itu Vita Lea Shaklee?
Merupakan multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai “Vitaliza-Mineral” dan disingkatkan sebutan kepada “Vita-min”, dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.


Vita lea ni paling sesuai utk siapa?



Tapi yang paling femes utk ibu2 yg sedang hamil apatah lagi ada masalah HB darah
Master Juliani sendiri pun amik Vitalea
VITA-LEA boleh buat rasa kurang letih dan mengantuk
Bdn jd cergas kat opis
Biasa thari menguap2 je mulut ni, Kalo dlu slalu menguap xpasal...skrg xde dh... Orang yg dah biasa ambil Vitalea ni memang tahulah dia punya effect

Kalau utk diet cmne Cara die?
#Utk diet mmg best
#Makan lepas bfast
#Tak rasa gigil2 lapar



Peningkatan teknologi dari cecair ke tablet
Tablet Vita-Lea Shaklee ini disaluti dengan serbuk nutrisi – spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”. Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.


Rendam je, sebiji, sbb dia cepat larut.Vita lea cepat larut dalam air dan dalam badan kita. 3 minit je dh larut

Apa kandungan Vita lea yg buat dia BEST SANGAT!
Antara kandungan dalam Vita Lea

Vitamin A - Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat.

Vitamin D – Meningkatkan kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis.

Vitamin E – Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.

Vitamin C – Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.

Asid Folik – Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulsert mulut, kesihatan kulit.

Vitamin B1 – Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan meransang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.

Vitamin B2 – Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.

Vitamin B3 – Tukar makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, meransang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.

Vitamin B6 – Metabolisma protin, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekajangan, kebas, anemia.

Vitamin B12 – Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis, rabun.

Biotin – Bantu B-kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.

Vitamin B5 – Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.

Kalsium – Baik untuk tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis / penyakit tulang lembut.

Fosforus – Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu ligament / otot dan meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia.

Iodin – Baik untuk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligament/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan.

Zat Besi – Membentuk hemaglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia.

Magnesium – Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadalamn.

Copper – Membantu menukarkan zat besi kepada haemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebangkakan.

Zink – Meningkatkan sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda.


Kalau tak nak makan vitamin lain better ambil VitaLea ni atleast semua dalam satu
kalau nk amik yg basic amik vitalea je. Mmg perlu Sgt. 

>>>>Ada org ckp malas nk mkn bnyk2 jenis kan.
#Suggest Vita lea
#Murah
#Jimat
#Tahan 4 bulan utk jaga kesihatan
#Mmg multivitamin lah




Biasa master semua makan nasi dgn berapa jenis lauk??
👉Meriah dlm pinggan master. Hehee.
👉Sy wajib kn ada sayur. N 1 lauk protein.Xde sayur xlengkap rsnya selera
👉Yup,sayur wajib...lg suka klu ulam2 ada..hehe
👉Sy lebih kpd ulam2, hehee.
👉Bagus semua master suka sayur dan ulam tapi bukan semua org macam kita kan
👉Ada sstgh org mmg xsuka syur lgsung, Bila mkn,tersusun syur tepi pinggan
👉My hubby x mkn syur
👉Ju ada satu customer buat diet atkin, Diet yg mkn lauk2 je tu cakp mmg ada beza sblm dan slepas ambil Vitalea, Rasa lebih cergas dan x lembik2 gigil dah

####Kesimpulannya .....So kalau nampak kwn2 yg x mkn sayur tu terus promote ambil Vitalea ni. Kita boleh mkn apa saja cuma Vitamin ni utk lengkapkan lagi keperluan badan kita.


Kandungan dalam Vita-Lea berbanding MULTIVITAMIN lain..



- 2 kali lebih antioksidan untuk mencegah kerosakan fungsi imun berpunca daripada radikal bebas
- 2 kali lebih kalsium untuk pembinaan 
   tulang
- 2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan 
   rentak jantung, otot, dan fungsi saraf
- 2 kali lebih Beta karotena untuk membentuk 
   vitamin A yang lebih biopotent
- 3 kali lebih selenium untuk melindungi 
   paru-paru, kolon dan prostat
- 3 kali lebih vitamin K untuk menyokong 
   proses pembinaan tulang
- 6 kali lebih boron untuk menyokong 
   kesihatan tulang
- 10 kali lebih Biotin yang menyokong 
   proses pengeluaran tenaga

>> Rata2 pngguna Shaklee ibu hamil yg mempunyai masalah HB darah yg rendah mendapat manfaat dan kesan yg bagus selepas mengamalkan VitaLea

>> Ibu-ibu yang mengandung dan menyusukan anak, sangat digalakkan mengamalkan pengambilan vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan zat besi oleh si bu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak.

Mengapa ada sesetengah ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala?  Hakikatnya ibu-ibu kekurangan zat besi @ iron dalam pengambilan diet harian mereka.

>> Iron/zat besi banyak terdapt dalam makanan laut seperti kerang, tiram namun terdapat banyak sebab mengapa ibu mengandung tidak boleh terlalu banyak makan makanan laut..kerana :-
* ada sesetengah ibu alah dengan makanan laut
* peraiaran / laut yang telah tercemar
* tidak bersih ketika mencuci atau membersihkannya


Antara Set yang mengandungi Vita-Lea Iron formula
Secara Ringkas Mengenai Vita-Lea Iron Formula
Sekian, Wasalam.......




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...