Pages

Memaparkan catatan dengan label Selesema. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Selesema. Papar semua catatan

Rabu, 5 November 2014

#ShakleeEffect - Vitamin Si Manja - Meal Shakes , OmegaGuard, Chewable Vita C+



#ShakleeEffect
Citer dr seorang kawan. Anaknya 1 tahun lebih, mengidap asma, selsema & batuk. Dia tak teragak berikan vitamin tambahan MEAL SHAKES & OMEGA...

Alhamdulillah... anak nya semakin ok. Tidak kerap selsema & batuk. Asma pon semakin kurang.. yang best berat anak nya semakin bertambah. Syukur sgt2.. skrg dia tak putus berikan anaknya set vitamin kesihatan kanak-kanak dengan harapan anaknya semakin sihat. Sekarang vitamin tu, dag serasi dengan anak dia.. dah jadi peneman setia anaknya.... 

Best dengar citer dr dia. Mahu tak best...sbb kita pon nak si manja kita sihat. Seperti fza... fza smpai sekarang berikan Adam Goh Meal Shakes & ChewAble Vita C+ sbb kesihatan Adam Goh penting... 

Lihat... comelkan mimik muka adam hisap ChewAble Vita C+. Tak susah bagi simanja anda vitamin tambahan. Berikan sebiji 1 hari... biarkan dia hisap, kunyah & telan. Pentingnya ChewAble Vita C+ ni untuk ketahanan antibodi badan si manja. 



Hanya 1 sudu sahaja untuk sarapan pagi. Campur dengan susu...berikan pada si manja anda. Penting nya untuk si manja yang aktif bermain atau liat untuk makan. Dengan Meal Shakes si manja mendapat Nutrien & Vitamin. Boleh menambahkan tenaga serta memberi rasa kenyang yang lama. Sejak beri Adam Goh Meal Shakes, selera Adam Goh menjadi- jadi.. badan dah mula berisi.. yang penting Adam Goh sentiasa sihat dan jarang kena Demam, Selsema & Batuk.






Sabtu, 18 Oktober 2014

Meal Shakes - Kepentingan Nutrien Di Dalam Meal Shakes Shaklee


Antara Vitamin & Mineral yang terkandung di dalam MEAL SHAKES adalah :

VITAMIN A

Fungsi Vitamin A
Boleh ditukarkan menjadi retinal & retinoic asid, iaitu jenis lain dalam keluarga vitamin A
Penting untuk tumbesaran tulang & gigi bagi kanak-kanak
Membantu memelihara kulit yg sihat & membantu mencegah lapisan mulut, hidung, tekak, paru-paru, penghadaman & saluran kencing dari di jangkiti kuman.
Menolong badan kita mengatur sistem imun bagi mencegah & melawan penyakit.

Kesan Kekurangan Vitamin A
Lemah daya penglihatan pada waktu malam @ rabun malam
Kekeringan pada bahagian mata
Lemah daya tahan badan & ini akan terdedah kepada penyakit
Kulit menjadi kering & gatal, hilang selera makan.
Tulang & gigi menjadi lemah


VITAMIN B1 @ THIAMINE

Fungsi Vitamin B1
Pencerakinan & penggunaan karbohidrat, lemak & protein
Memelihara sistem saraf & otot yg sihat serta fungsi jantung yang normal
Membentuk ATP- iaitu bahan api untuk badan bekerja. 
Vitamin B1 akan bekerja seiringan dengan Vitamin B2 & B3.

Kesan Kekurangan Vitamin B1
Keletihan, lemah badan & kurang selera makanKegelisahan & gangguan tidur'Beriberi' sejenis penyakit "Metabolic Disorder" dengan gejala seperti cirit birit, bengkak buku lali & kaki, kebas tangan & kaki, kesakitan & kegagalan jantung
Sakit pada bahagian Abdomen
Sembelit
Gangguan mental & emosi


VITAMIN B3 @ NIASIN

Fungsi Vitamin B3
Niasin ditukarkan kepada niasimid dalam tubuh
Diperlukan oleh enzim-enzim yang merubah makanan kepada tenaga.
Membantu mengekalkan sistem perkumuhan & saraf yang sihat
Pada dos yang tinggi ia mampu mengurangkan kolestrol (untuk dos yang besar perlu dapatkan nasihat dari pakar kesihatan)

Kesan kekurangan Vitamin B3
Pada kes yang teruk, boleh menyebabkan penyakit Pelagra ( sejenis penyakit kult yang menyebabkan kulit pecah-pecah, cirit & sakit mulut)  


VITAMIN B6 @ PIRIDOKSIN

Fungsi Vitamin B6 
Diperlukan oleh tubuh untuk metabolisme & penyerapan protein & juga metabolisme karbohidrat.
Membantu membina sel darah merah & meningkatkan fungsi sistem saraf & otak

Kesan Kekurangan Vitamin B6
Anemia
Gatal-gatal pada kulit & kulit bersisik
Sawan


VITAMIN B12 @ SIANOKOBALAMIN

Fungsi Vitamin B12
Membina bahan ginetik & membantu pembentukan sel darah merah.

Kesan Kekurangan Vitamin B12
Anemia (kekurangan darah) yg membahayakan serta kerosakan saraf


VITAMIN C

Fungsi Vitamin C
Antioksidan yg diperlukan oleh tubuh , termasuklah pertumbuhan & penggantian tisu, fungsi kilang adrenal & untuk gusi yg sihat.
Pengeluaran hormon antistress & interferon, sejenis protein sistem imuniti.
Untuk metabolisme folik asid, tairosin & phenylalanine.
Mengurangkan gejala penyakit asthmaMencegah daripada kesan merbahaya pencemaran, menolong mencegah kanser,memelihara jangkitan penyakit & meningkatkan imuniti
Meningkatkan penyerapan zat besi
Agen pembentukkan kolagen
Mengurangkan paras kolestrol tidak baik (LDL)

Kesan Kekurangan Vitamin C
Lemah badanSakit2 & sengal badan
Bengkak gusi Hidung berdarahScurvy (pendarahan pada badan, lebam-lebam & gusi berdarah, gigi mudah tercabut, pendarahan dalam otot & sendi)
Anemia


VITAMIN D


Fungsi Vitamin D
Diperlukan untuk penyerapan kalsium & fosforus.
Untuk tumbesaran tulang & gigi yang normal pada kanak-kanak.
Mencegah otot menjadi lemah & terlibat dalam mengatur denyutan jantung
Penting dalam pencegahan kanser
Tingkatkan imuniti
Perlu untuk fungsi tairoid pembekuan darah normal.

Kesan Kekurangan Vitamin D
Ricket pada kanak-kanak ( cacat tulang terutama tulang belakang, kaki & tengkorak, tulang mudah patah, bengkak sendi & lemah otot)Osteomalacia pada orang dewasa (tulang menjadi lembut yang menyebabkan sakit pada bahagian kaki, pinggang, leher & tulang dada, mudah patah, kejang otot pada tangan & kaki)


VITAMIN E

Fungsi Vitamin E
Antioksidan yg penting dalam pencegahan kanser & penyakit kardiovaskular
Baiki peredaran darah, memperbaiki tisu
Pelihara pembekuan darah secara normal & penyembuhan  serta memudarkan parut
Baik untuk lelaki tingkatkan pengeluaran air mani
Mencantikkan kulit  

Kesan Kekurangan Vitamin E
Mudah radang & Odema (pengumpulan air dalam tisu) pada bayi
Penuaan kulit sebelum usia
Rambut gugur
Anemia 


VITAMIN B9 (FOLIC ASID)

Fungsi Vitamin B9
Untuk pertumbuhan & perkembangan sel
Bantu pertambahan sel darah merah
Bagi ibu hamil baik untuk mengelakkan kecacatan bayi
Meningkatkan kesihatan otak

Kesan Kekurangan Vitamin B9
Anemia
Mudah letih
Masalah Kurang berat badan
Hilang selera makan


PROTEIN

Fungsi Protein
Sebagai Enzim, mempercepatkan reaksi biologis
Sebagai alat pengangkut & penyimpan 
Menjaga kekuatan & daya tahan tulang & kulit
Sebagai pertahanan tubuh & Imunisasi pertahanan tubuh
Mempercepatkan pembaikkan luka

Kesan Kekurangan Protein
Gangguan pertumbuhan terutama kanak-kanak
Tekanan darah rendah
Anemia
KeletihanTerencat akal
Ketahanan badan yg rendah

Banyakkan Nutrien yg terkandung dalam MEAL SHAKES Shaklee ni...sebab tu lah MEAL SHAKES sangat sesuai untuk dicadangkan kepada kanak-kanak yang sedang membesar ni...bukan sahaja kanak-kanak, orang dewasa pun boleh juga amalkan..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...