بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Beza GMO ngan non GMO ...
Non GMO soya. Ni soya yang asli. Tiada campuran mana-mana bahan.
GMO ni bahan genetik yang disuntik dalam tumbuhan dan even binatang dengan mengubah genetik asal..
*Tu yang ayam makin lama makin gemuk berbanding dulu-dulu
*Buah nampak segar bugar dan tahan lama
Bila sebarang organisma yg telah diubah genetiknya tak kiralah jagung ke, sayuran ke @ apa-apa tanaman yg kita ubah utk tujuan tertentu spt membolehkn ianya tumbuh dgn cepat/ serangan serangga. Ianya adalah beracun...
**Esp ni tiada langsung pun suntikan or campuran. Sbb tu esp tidak menyebabkan kanser.
Apa dia GMO soy n NON-GMO soy ni?
GMO stands for Genetically Modified Organisms, which refers to any food product that has been altered at the gene level. Genetically modified foods are also frequently described as “genetically engineered”, “genetically altered” or “genetically manipulated.”
Senang kan? kiranya sebarang organisma yang telah diubah genetiknya..tak kisahlah jagung ke soya ke apa2 tanaman lah pendek kata..memang kita ubah genetiknya untuk tujuan tertentu seperti membolehkan ianya tahan kepada serangan serangga atau sebarang racun, lebih cepat tumbuh dan dipasarkan (tujuan ekonomi) , dan meningkatkan hasil tanaman. Tapi dalam sedar tak sedar rupanya GMO ni telah membahayakan manusia..apa yang bahayanya GMO Soy?
Ini antara bahaya GMO Soy
Liver Changes
According to Molecular Geneticist Molecular geneticist Michael Antoniou on the Natural News website, GMO soy has been found to alter the activity of the liver in mice and rabbits. According to Antoniou, these findings suggest possible liver damage and toxemia related to GMO soybean consumption.
Alllergic Reactions
Accroding to Discovery Guides, the incorporation of a gene into a plant may unintentionally create a new allergen or set off an allergic reaction in people who are highly sensitive. Children, in particular tend to have severe allergies to peanuts. Discovery Guides reports that for this reason, a proposal to transfer a gene from Brazil nuts into soybeans was discarded.
Infant Mortality and Sterility
According to a study conducted at the Russian Academy of Sciences and the National Association for Gene Security and cited on the Huffington Post, GMO soybeans may be linked to infant mortality and inability to conceive. In a two-year study of hamsters, biologist Alexey V. Surov and colleagues found that after three generations, most of the GMO-soy fed hamsters lost the ability to reproduce. There was also a higher infant mortality rate among hamster pups in the GMO soy-fed group.
Herbicidal Dangers
Another danger of herbicide-resistant soybeans, reports Natural News, is the herbicides themselves. Because GMO soybeans are resistant to the herbicide glyphosate, they can be treated with these herbicides without being destroyed. However, Natural News cites studies of glyphosate on human placental, kidney and umbilical cord cells in which these cells died within 24 hours.
Kenapa lelaki tak boleh minum soya?
Apa yg saya baca, soya ni akn melemahkan kejantanan (iaitu kesuburan dan tenaga) bagi lelaki dan juga boleh menyebabkan gastrik.
**Kiranya kalo mkn soya gmo tak adalah melemahkn kesuburan lelaki
Nota :
So, bila kita dah tau soya ni bahaya utk kesihatan, kita jauhkan lah ianya dari keluarga kita.
Cerita dari Master Nazirah :-
So, bila kita dah tau soya ni bahaya utk kesihatan, kita jauhkan lah ianya dari keluarga kita.
Cerita dari Master Nazirah :-
Dulu saya pn penggemar tegar soya...sebab sedap.
Setiap kali preggy, mesti stok soya sentiasa ada dlm peti ais.
Ank yg no.3 ni...kulitnya sensitif. Spt ekzema...kering n gatal2. Sebab masa mengandung memang tak miss minum soya.
Nota :
Soya penyebab kanser?
Soya penyebab kanser?
Soya penyebab kanser sbb soya GMO tu kn ade cmpuran bahan genetik. Kn?
Bukan soya sahaja...malah, sayur-sayur, jagung n apa shj yg telah disuntik dgn bahan genetik adalah bahaya!
Adakah benar dengan meminum air kacang soya, atau produk berasaskan kacang soya boleh menyebabkan diri anda mendapat kanser payudara? Majoriti rakyat Malaysia menggemari makanan yang berasaskan kacang soya seperti tempe, tauhu, air soya dan lain-lain.
Ini kerana soya mengandungi phytoestrogens, iaitu bahan semulajadi yang seakan-akan hormon estrogen. Oleh kerana hormon estrogen boleh merangsang pembentukan sel-sel kanser, maka ramai yang terus beranggapan demikian. Tetapi sejauh manakah kebenarannya?
Antara keburukan kacang soya:
•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development.
FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!
Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia iaitu komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (komponen sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)
Walau bagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.
Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.
Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat dinyahaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.
Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.
Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.
FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Seriously? Banyak nyer..
FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid"
Kredit to Master Nazirah Zakaria
Kredit to Master Nazirah Zakaria
Tiada ulasan:
Catat Ulasan